El col·lector de salmorres torna a fer un vessament a Sant Joan

Segons l'ACA, l'episodi que ha tingut lloc aquest divendres ja estaria resolt i la salmorra ja passa per la conducció

Imatge dels arbres cremats per la sal del vessament del 20 de juliol a Sant Joan

Imatge dels arbres cremats per la sal del vessament del 20 de juliol a Sant Joan / ARXIU/MONTSALAT

Redacció

El col·lector de salmorres ha protagonitzat aquest dijous a la nit i fins divendres un nou vessament de les aigües salobres que transporta, de nou al seu pas pel terme de Sant Joan de Vilatorrada, com ja va passar fa dues setmanes. Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua, l’ens que té la titularitat d’aquesta infraestructura, ha confirmat que s’ha rebut l’avís per aquest incident, però que s’hi ha pogut intervenir ràpidament després que s’hi hagin desplaçat operaris de l’empresa Sorigué (que en té concedit el manteniment) i que la incidència hauria durant poques hores i ja estaria resolta, de manera que la salmorra torna a passar per la conducció. Les mateixes fonts han concretat que, feta la inspecció aquest divendres al matí, "no s'ha observat afectació de la qualitat en el riu ni s'ha detectat presència de fauna piscícola afectada en el tram on s'ha produït l'incident. Avui ja està reparat i torna a funcionar el col·lector".  Per la seva part, fonts d’ICL Iberia han explicat que l'incident i la interrupció temporal del col·lector han obligat a aturar la planta de producció i confiaven amb el restabliment total del servei.

Aquest incident se suma al que va tenir lloc tot just fa dues setmanes al mateix terme, en aquell cas a tocar del Cardener, davant del nucli urbà, en el tram que hi ha entre l’entrada sud del poble (el pont blau) i el pont Petit, a la partida de Mas d’en Pla, tot i que ja en terme municipal de Manresa. Segons va denunciar en aquell moment la plataforma ecologista Montsalat, la conseqüència d’aquell vessament va ser la mort fulminant dels grans àlbers i pollancres en un tram d’uns 50 metres del bosc de ribera. Els grans arbres van quedar cremats i morts per la sal.

El col·lector, que en aquest tram transporta únicament les salmorres provinents de l’activitat minera del Bages (al Baix Llobregat se n’hi afegeixen d’altres indústries), és titularitat de l’ACA, però en té concedit el manteniment a l’empresa Sorigué.

Aquest episodi se suma als nombrosos vessaments que la canonada ha anat registrant al llarg dels últims anys. L’anterior va tenir lloc a la zona de la riera del Tordell de Súria, a principi de març.