Es convoquen nous ajuts per la restauració de patrimoni de la pedra seca a municipis de la DO Pla de Bages

Les subvencions són fins al 40% del total del cost, i es poden sol·licitar fins al 31 de gener.

Construccions de pedra seca a la DO Pla de Bages

Construccions de pedra seca a la DO Pla de Bages / DO PLA DE BAGES

Redacció

Des d'aquest dimecres i fins al 31 de gener estarà obert el període de presentació de sol·licituds dels ajuts per a la restauració de les estructures de pedra seca existents a les finques de la Denominació d’Origen Pla de Bages. Són ajuts destinats a la rehabilitació de construccions en pedra seca que s'hauran d'efectuar durant el 2024 en l’àmbit dels municipis que formen part d'aquesta DO.

Les actuacions seran subvencionables fins al 40% de l'import de reconstrucció en pedra seca, siguin parets, barraques o altres, a través de la tasca del personal del programa “Activa’t”, de Càritas Manresa. Els treballs es faran amb la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.

Tot i el topall del 40%, la quantia màxima de l’ajut serà de 2.000 euros per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a fer valdre i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal. Durant la darrera setmana de gener, es publicaran els resultats dels ajuts i les empreses que duran a terme les obres.

Aquesta serà la tercera edició dels ajuts. En les dues primeres, i a través de la inserció laboral, aquests diners han fet possible la reconstrucció del patrimoni de la pedra seca en 29 intervencions, s’han pogut restaurar 23 barraques, 9 construccions singulars entre saltadors i refugis, i la totalitat de 1.250 m2 de marges. A més, s’ha donat ocupació a 6 persones formades a Càritas al llarg d'aquestes intervencions.

Un projecte de territori

En aquest procés, Càritas Arxiprestal de Manresa formarà l’equip de persones que treballaran en el projecte de restauració de les estructures de pedra seca existents, i comptarà amb el suport de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, per facilitar la integració laboral d'aquestes persones en risc d’exclusió social, mitjançant una aportació econòmica de 10.000 euros al projecte.

D'aquesta manera, Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages podran dur a terme la restauració de construccions de pedra seca. Es tracta d'unes estructures molt comunes al Bages. De fet, hi ha més de 6.500 barraques inventariades a causa de la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que en ser tan estès al territori va fer que s’haguessin d’adequar els terrenys més abruptes per a poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca.

D’aquí sorgeix l’estreta relació entre la pedra seca i la vinya, i de fet, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages fa anys que treballa per remarcar aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a recuperar-lo i mantenir-lo. Per la seva banda, Càritas Manresa fa anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i altres construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agropaisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i complint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

La presentació ha tingut lloc aquest dimecres al celler Collbaix-el Molí, amb l’assistència de la secretària del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages, Eva Farré; del director de Banca d’Institucions de CaixaBank a la Catalunya Central, Antoni Noguera; de Mireia Gorchs, responsable d’Acció Social de la Direcció Territorial de Catalunya de Caixabanc; de Josefina Farrés, directora de Càritas Arxiprestal Manresa; i de Josep MªClaret, vicepresident del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.

Per l'esquerra, Eva Farré, Antoni Noguera, Josep Mª Claret, Josefina Farrés, i Mireia Gorchs

Per l'esquerra, Eva Farré, Antoni Noguera, Josep Mª Claret, Josefina Farrés, i Mireia Gorchs / DO PLA DE BAGES