El pessebre vivent de les Torres Fals tanca amb més de 3.200 espectadors

Els tres espectacles nadalencs en pobles de la comarca han sumat, en conjunt, prop de 10.000 visitants

Al capital del Bages, el muntatge del Pont Llarg va reunir en un sol dia més de 2.100 persones

El Pessebre Vivent del Bages ha fet un total de tretze representacions

El Pessebre Vivent del Bages ha fet un total de tretze representacions / Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

Més de 3.200 persones de la Catalunya Central, però també d’indrets més llunyans com Tortosa, Ullastrell, Lleida o Barcelona han visitat aquestes festes el Pessebre Vivent del Bages atrets per la singularitat del muntatge, que té lloc en el paratge natural de les Torres de Fals. L’espectacle nadalenc va tancar aquest diumenge les representacions, que han superat el nombre de visitants dels dos darrers anys. El pessebre de Fals ha coincidit enguany, com ja ho feia abans de la pandèmia, amb el de Món Sant Benet i la Nit Viva de Fonollosa que, entre els tres muntatges, han aplegat prop de 10.000 persones. Als muntatges que s'han fet en diferents pobles de la comarca s'hi ha de sumar també el Pessebre del Pont Llarg de Manresa, que va reunir en un únic dia de representacions, per Sant Esteve, més 2.100 persones.

El Pessebre Vivent del Bages, que arribava a la 45a edició, ha revalidat el seu poder d’atracció i aquest Nadal ha esgotat les entrades uns dies abans en 12 de les 13 funcions que ha realitzat i ha «deixat molta gent a fora», segons el coordinador del muntatge, Francesc Parcerisas, que destaca també que «el temps ha acompanyat perquè no ha fet molt fred, ni ha plogut» cap dia. Les novetats incorporades enguany, com la mostra d’oficis antics al tram inicial del recorregut, han tingut molt bona acollida i «han agradat».

Parcerisas fa una valoració «molt positiva», tant del nombre d’espectadors, que supera els dels dos darrers anys després de l’aturada per la pandèmia, com del de tècnics i figurants que han fet realitat l’espectacle, que aquest any ha tingut una de les xifres més altes, amb unes 280 persones que hi han col·laborat. Amb tot, l’èxit d’aquesta edició anima l’organització «a poder continuar amb aquesta línia i buscar coses noves».

El pessebre de les Torres de Fals, que és el més veterà de la comarca, va iniciar les tretze funcions previstes el cap de setmana del 16 i 17 de desembre i les va cloure aquest diumenge. L’espectacle inclou més d’una vintena d’escenes, estàtiques i en moviment, i com a novetat aquest any incorporava una mostra d’oficis a l’inici del recorregut. Durant aproximadament una hora, els visitants van poder retrocedir dos mil anys per endinsar-se en escenes bíbliques i costumistes, que narren la història al voltant del naixement de l’infant Jesús, amb acurats efectes de so i llum.

L’espectacle de les Torres de Fals ha tornat a coincidir aquest any per primer cop després de la pandèmia, com ja ho va fer els anys 2018 i 2019, amb el Pessebre Vivent de Món Sant Benet, que l’any passat ja es va recuperar i que aquesta quarta edició ha superat els 4.000 visitants, i amb la Nit Viva de Fonollosa, que ja havia celebrat 13 edicions fins al 2019 i ha tornat enguany després d’un parèntesi de tres anys amb més de 2.600 espectadors. En conjunt, els tres espectacles nadalencs han reunit prop de 10.000 visitants. A Manresa, el Pessebre del Pont Llarg va aplegar el dia de Sant Esteve, en només un parell d'hores, més 2.100 persones i a la comarca del Moianès desenes de persones van passar pel Pessebre Vivent d'Oló, el cap de setmana del 16 i 17 de desembre.