El pessebre del Món Sant Benet reviu la vida en temps medieval

La quarta edició de la cita nadalenca reuneix més de mil espectadors en el primer dia de funció

L’organització amplia poder de convocatòria amb més de cent actors voluntaris del territori

Laura Serrat

Laura Serrat

"M'he submergit de ple en una altra època", explicava la terrassenca Núria Soler després de visitar per primera vegada el monestir medieval de Sant Benet de Bages enmig de l'ambientació d'un pessebre vivent. "La sorpresa ha estat doble, per una banda, descobrir les diferents estances del monestir i, per altra banda, veure-les totalment transformades en escenes que recreen el pessebre i la vida d'un monestir i un poble medieval de fa segles", afegia la terrassenca, que assegurava que repetiria l'experiència.

Aquesta era la sensació de molts dels visitants que aquest dissabte assistien a la primera funció del pessebre vivent de Món Sant Benet, que es va celebrar amb èxit amb més d'un miler d'entrades venudes, una xifra que l'organització confia repetir en les pròximes representacions programades per als dies 26, 30 de desembre i 1 de gener. Es tracta de la quarta edició d'aquesta cita nadalenca, que es va recuperar l'any passat després de dos anys d'absència per la pandèmia, i que enguany amplia el nombre de figurants, amb més d'un centenar, i incorpora noves escenes per fer créixer el pessebre, com una que recrea danses medievals de la mà de Tradiball Endansa.

La representació proposa un recorregut per les dependències del monestir medieval completament transformades per fer un viatge en el temps. Els visitants que passejaven pel palau de l'Abat, l'església, el claustre o el celler es trobaven un escenari ambientat en l'època medieval, amb diferents escenes que recreen oficis antics, com el de fuster, el de llenyataire o el de filadora, d'altres que permeten descobrir la vida monacal que fa segles que tenia lloc dins dels murs del monestir i algunes que recreen els passatges bíblics, com ara l'anunciació, el naixement o l'adoració dels Reigs Mags, que són les que van generar més expectació.

"La idea és agafar un pessebre en miniatura i traslladar-lo en aquest espai magnífic que reuneix totes les condicions per acollir aquest tipus d'espectacle", destacava l'actriu i directora teatral Tàtels Pérez, que s'encarrega de la direcció d'actors al pessebre del Món Sant Benet. Pérez comentava que el principal objectiu és explicar la història del pessebre i, a partir d'aquí, "fer créixer un món al seu voltant amb diferents escenes i situacions de la vida medieval que ajuden a entendre més aquest passat llunyà i sobretot la vida que es respirava darrere aquestes parets del monestir".

Per aconseguir-ho, és essencial la col·laboració dels actors voluntaris que enguany sumen més d'un centenar. "Nosaltres som un pessebre molt nou en relació amb altres pessebres bagencs de més tradició, per això estem tan agraïts per la implicació de tanta gent del territori que el fa possible", posava en relleu la coordinadora del pessebre vivent, Montse Duocastella, que també esmentava la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Fruitós, del Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós, del museu municipal o de diferents particulars que els cedeixen el vestuari i tota classe d'objectes per recrear un pessebre que està farcit d'aromes, de llums i ombres i projeccions de gran format que ajuden a endinsar-se en la història.

Duocastella recordava que el pessebre va néixer l'any 2018 amb la idea de programar una activitat a l'hivern que donés a conèixer el conjunt patrimonial en un context singular, i el 2019 es va consolidar amb uns 4.000 visitants. Després van venir els anys marcats per la pandèmia, que van suposar un parèntesi, "però des que l'any passat el vam poder recuperar ara la idea és créixer, sumant més complicitats amb la gent del territori per poder ampliar el pessebre i aconseguir sorprendre la gent any rere any", subratllava la coordinadora.

Subscriu-te per seguir llegint