Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi és un dels tres equips amb més victòries de la pretemporada

Els manresans, l'Unicaja i el València tanquen la preparació per a l'ACB amb sis victòries en set partits, un bon balanç però que cal posar en quarantena per la diferència de nivell dels partits de totes les formacions

El Baxi Manresa ha fet una pretemporada digna d'aplaudiment que ara haurà de traslladar a la Lliga Endesa

El Baxi Manresa ha fet una pretemporada digna d'aplaudiment que ara haurà de traslladar a la Lliga Endesa / Joaquim Alberch

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa, juntament amb l'Unicaja i el València, és l'equip de l'ACB amb més victòries a la pretemporada, un total de sis en set partits. També és cert que aquestes són les formacions que han disputat més enfrontaments. El balanç demostra un bon estat de forma, corroborat amb les sensacions que l'equip de Pedro Martínez ha ofert en un període de preparació en què no ha jugat contra cap rival d'inferior categoria, amb sis rivals d'ACB i un de l'Eurocup. Això sí, a part que aquesta bona forma s'ha de corroborar ara amb l'inici de la competició oficial, és complicat comparar resultats durant el període estival, per la diferència en la formació de les plantilles i presència d'internacionals i també per la importància dels adversaris.

Classificació per victòries de la pretemporada

Classificació per victòries de la pretemporada / Arxiu particular

No es pot ignorar, pero, que la pretemporada del Baxi ha estat molt bona. Haver conservat el nucli que va acabar la passada ha facilitat la feina dels tècnics i dels jugadors. Només s'han hagut d'acoblar les dues contractacions per a tot l'any, Brandon Taylor i Travanté Williams, un Jonas Zohore que ha aconseguit un contracte de tres mesos i Elias Valtonen que, tot i acabar el curs passat a Rostock, estava familiaritzat amb la manera de jugar. Durant l'últim gairebé més i mig, a més, han passat a prova el pivot serbi Nikola Jovanovic i l'ala alemany Lukas Wank, que van ser tallats després de disputar un partit.

El Baxi ha derrotat en amistosos l'UCAM Múrcia, el MoraBanc Andorra, el París Basketball, el Casademont Saragossa i el Bàsquet Girona i va vèncer amb solvència el Joventut en la Lliga Catalana, torneig oficial però que serveix de preparació per a la lliga. Justament per aquest caràcter, el torneig conté una final de consolació, perquè els equips se segueixin rodant. Només va perdre la final contra el Barça en un partit en què va guanyar el parcial de tres dels quatre quarts. En aquest campionat hi va haver l'única baixa important, la de Devin Robinson, per molèsties, que ja sembla superada perquè l'ala-pivot de Virgínia ha jugat els dos últims partits. Diumenge, arribarà l'hora de la veritat, ja amb un triomf de lliga en joc, a Gran Canària.

Ritmes oposats

Dos equips més han guanyat sis partits i n'han perdut un. L'Unicaja, amb un sol canvi respecte del curs passat, es manté en un gran estat i ha vençut en tots els enfrontaments excepte en la final de Supercopa de diumenge contra el Reial Madrid (81-88). Tret d'una victòria contra el Benfica, els malaguenys han jugat sempre contra rivals d'ACB o el Bayern, de l'Eurolliga. El València ha d'acoblar més homes i ha tingut una lesió important, com la del base Hermannsson, i hauria fet ple si no hagués perdut sorprenentment contra el Granada l'últim dia.

La pretemporada també ha ofert dos invictes. El Bilbao de Jaume Ponsarnau ha guanyat els quatre partits jugats, tot i que un va ser davant d'un desacoblat Palència i l'altre contra un Madrid al qual encara li faltava gairebé tota la plantilla, present al Mundial. El Baskonia, amb tres triomfs, tampoc no ha fallat. El conjunt de Peñarroya s'ha mostrat poc, davant del Palència, el Saragossa i el Derthona italià.

Alguns equips s'ho han pres amb molta calma. El que més, un Lenovo Tenerife que té gairebé la mateixa plantilla i que només ha jugat un doble derbi contra el Gran Canària, amb una derrota i un resultat tan vintage com un empat. El Madrid també ha anat a poc a poc, però ha acabat amb un títol, la Supercopa. Des del cap de setmana es començarà a veure quins dels camins escollits han estat els més rendibles per arribar bé al tret de sortida de la lliga.