Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi necessita arrencar la lliga a Gran Canària amb el gas a fons

L'equip de Pedro Martínez té un principi de competició complicat i en l'estrena visita un rival reforçat i amb ganes de revenja per la pallissa rebuda en l'últim partit de la temporada passada

Brancou Badio i AJ Slaughter es tornaran a enfrontar quatre mesos justos després

Brancou Badio i AJ Slaughter es tornaran a enfrontar quatre mesos justos després / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

Quatre mesos justos. Sembla que fos en una altra vida, però aquest diumenge fa quatre mesos justos que el Baxi Manresa acomiadava la lliga, ja salvat, i apallissant de trenta punts (105-75) un Gran Canària que ja tenia bitllet per al play-off. El duel no era gaire transcendental per a cap dels dos, però sempre fa mal que et passin la mà per la cara. Jaka Lakovic, el tècnic eslovè relacionat amb Olesa que entrena els insulars, va recordar aquell partit en la roda de premsa prèvia i, encara que només hi ha cinc supervivents d'aquella negra nit per a ells, segur que la tenen en la memòria.

El Baxi, amb tota la plantilla a punt, havent de descartar un home i després d'una pretemporada il·lusionant visita el Gran Canaria Arena sabent que no és una pista fàcil, però que el seu estat d'intensitat li dona un petit avantatge sobre la resta en aquest moment de la pel·licula. Sembla que Valtonen té tots els números per ser el primer que no es vesteixi, tot i que el tècnic dels manresans va admetre abans de viatjar que "intentarem anar variant perquè tots els jugadors se sentin importants. M'hauria agradat tenir dotze jugadors, però ens quedarem amb la part bona, que és que estem una mica més coberts de cara a les lesions".

L'entrenador considera el Gran Canària "un grandíssim equip, amb dos bases molt bons, un Brussino que ha anotat molt a la pretemporada i que ens demanarà màxima exigència. La seva pista és difícil. Van guanyar l'Eurocup perquè van aconseguir jugar les eliminatòries a casa". Martínez també s'avança al guió d'una primera setmana d'ACB molt dura per a ells. "El nostre inici és complicat, amb dues visites complicades [a Lugo a la tercera jornada] i enmig rebent el Madrid, el millor equip d'Europa. Les dificultats són evidents" amb els canaris, "són un equip de play-off, però la nostra mentalitat és competir i a veure fins on podem arribar".

Avançant en el temps

Un dels punts positius del Baxi en aquests moments és que la continuïtat de molts dels seus homes ha permès estalviar-se passos de preparació. Per al tècnic, "tot comença en això. Hem avançat molt temps i hi ha coses que hem entrenat poc perquè no feia falta. Hem estat més enfocats a que els nous aprenguin la nostra dinàmica. Aquest és un petit avantatge sobre molts equips, però el pas del temps provoca que aquest avantatge es perdi".

Un dels que no ha necessitat gaires explicacions és un Elias Valtonen que "si està bé físicament, no li cal gaire adaptació. Cada anys fem el mateix, amb petits canvis, i ell ja coneix els companys i la tàctica". Avisa, també, que tot i els bons resultats "hem de donar la millor versió. Contra el Girona, per exemple, ens van agafar nou rebots ofensius en el primer quart. Era una projecció de 36. Després ho vam arreglar, però si fem això no tenim opcions".

Tothom a punt a l'illa

Pel que fa al Gran Canària, ha recuperat Albicy i Shurna, que s'han perdut gairebé tota la pretemporada per lesió. Sembla que l'equip s'ha refet de l'afer Jean Montero, el talentós jugador dominicà que va decidir que no volia seguir jugant amb l'equip.

El canvi més important respecte de l'any passat és a la zona. Van marxar dos jugadors de 2,15, com Balcerowski i Khalifa Diop, i un ala-pivot generador com Damien Inglis i han arribat el francès Pelos en aquesta posició i Happ i Lammers, més baixos que els primers, de cincs. Lakovic va admetre que "hem perdut intimidació i des del punt de vista atlètic, per això hem de ser més intel·ligents". Del Manresa, "una de les claus serà parar la seva transició".