Bàsquet/Lliga Endesa

Baxi-Casademont: El Congost ha de servir per consolidar el triomf de Lugo

Els manresans afronten el primer de dos partits seguits a casa amb la baixa de Jou i contra un rival que han tingut dos duels en els últims quatre dies

El Casademont, celebrant la seva classificació per a la FIBA Europe Cup

El Casademont, celebrant la seva classificació per a la FIBA Europe Cup / FIBA Europe

Jordi Agut

Jordi Agut

No és igual arribar a la quarta jornada de lliga (dissabte, 18 hores, Movistar Deportes 4 i Ràdio Manresa) amb un balanç d'1-2 que fer-ho amb un 0-3. Tot i que això darrer podia passar per la complexitat dels tres primers rivals de l'ACB. La victòria a la pròrroga de Lugo de diumenge passat permet al Baxi Manresa afrontar dos duels seguits a casa sabent que, si els guanya, es posarà amb balanç positiu, un fet gens menyspreable. Però cal anar pas a pas. Com es va viure a la pista del Breogán, ningú no regala res ni quan sembla que ja ho tinguis fet i caldrà superar un Casademont Saragossa que arriba cansat i amb baixes, però que sol fer bones actuacions al Nou Congost.

El Baxi té una absència important. Guillem Jou pateix molèsties entre l'esquena i una cama, i és baixa segura. El fet que sigui un jugador de formació provoca canvis en la convocatòria. Hi entrarà el jove Ladji Coulibaly i el fet que ell sigui pivot i que es perdi un ala com Jou, dona tots els números a la butlleta perquè Elias Valtonen pugui jugar. Zohore cauria de la llista de dotze.

A davant, un Casademont Saragossa que ve de jugar dos partits en 48 hores a la remota Östersund (Suècia) contra un rival d'aquest país escandinau i un altre de txec per entrar a la fase de grups de la FIBA Europe Cup, la segona divisió de la Champions, a la qual també aspirava aquest estiu el Baxi com a últim recurs. Els aragonesos van aconseguir l'objectiu, però ja es veurà com arriben a la cita del Congost.

Per al partit, el conjunt de Porfi Fisac té les baixes ja conegudes d'Obi Emegano, lesionat durant tota la pretemporada, i MItchell Watt, un potent pivot fitxat fa uns quants dies i que encara no ha entrat en la dinàmica de grup. El dubte és el del base Trae Bell-Haynes, que no va ser a Suècia per problemes amb una espatlla després d'un xoc contra l'Unicaja. No està descartat per a aquest dissabte.

Els aragonesos només tenen dos partits jugats perquè es va ajornar el seu duel a la pista de l'Obradoiro per compromisos continentals de tots dos. Abans, i després de la preceptiva derrota a la pista del Madrid per 101-70, van donar la sorpresa vencent l'Unicaja per 100-92, en un gran partit. Entre les seves contractacions d'enguany hi ha la de Jahlil Okafor, tot un número 3 del draft del 2015 que aterra a Europa després de no haver-se pogut consolidar a l'NBA. També destaquen els punts de Mark Smith, un anotador compulsiu que ve del Gottingen alemany, i l'arribada de jugadors amb experiència a la lliga com Tomasz Gielo o Dejan Kravic. A més, s'ha hagut de moure ràpid en el mercat perquè poc abans de començar la lliga va perdre el base Stefan Jovic, fitxat pel València.

A la pretemporada, tots dos equips ja es van enfrontar, una setmana abans de començar la lliga. El Baxi va guanyar al Príncipe Felipe de la capital aragonesa per 89-100, en un duel que els locals afrontaven amb moltes absències. Segurament, avui la història serà diferent.

El tècnic dels manresans, Pedro Martínez, ha declarat en la prèvia que "la setmana passada van fer un partidàs contra l'Unicaja, a qui van superar amb les defenses alternatives. Ara s'han classificat per a la competició europea i estan en dinàmica positiva". Ha parlat d'"Okafor, un jugador NBA, Yusta, que està molt bé, han fitxat Sulejmanovic i Gielo, que davant de l'Unicaja va ser clau. Ens hem de preparar per a un partit molt complicat contra un equip que fa un bàsquet diferent al nostre però molt bo".

L'entrenador considera que el partit "no serà fàcil. Ja ho he dit als jugadors i els aficionats han de saber que treure victòries a l'ACB és molt complicat i hem d'estar preparats per a un partit que es pot decidir en els últims dos o tres minuts".