Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi s'escapa al final de tots els paranys del Palència (92-91)

Els castellans posen contra les cordes els bagencs, però Sagnia anota a tres segons i Benite falla el tir determinant

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa es posa amb balanç positiu després d'una victòria suadíssima contra un Zunder Palència que no ha demostrat que mereixi ser el cuer de la lliga. El conjunt de Marco Justo ha tingut controlat el duel durant els quaranta minuts, fent molt incòmode el joc d'uns locals que tenien un Oriola que no està encara per jugar i el jove barceloní Max Gaspà a la convocatòria, per la baixa de Dani García. Però el Baxi ha sabut patir quan tocava i la fortuna ha caigut de la seva banda, amb un bàsquet determinant de Sagnia i una errada de Benite en l'últim segon.

Tal com va explicar Pedro Martínez a la prèvia, el Zunder Palència és un equip que no es descompon. Juga sistemes i més sistemes i no es mou de la línia, amb possessions treballades i evitant les pèrdues que permeten el joc ràpid i de transició del Baxi. A més, ha trobat encert en el tir exterior d'Ortega, primer, i de Manu Rodríguez, després, en el primer període.

Això que el Baxi ha trobat bones accions de pissarra cap a Geben, amb dos mats al vol, i de Robinson i Sagnia per línia de fons. Un bàsquet de Dani Pérez ha donat la màxima diferència del quart als manresans (13-9), però el mateix base de l'Hospitalet ha errat fins a quatre tirs alliberats de tres punts i això ha beneficiat la confiança dels castellans a l'hora d'atacar. A més, l'entrada del base suplent, el neerlandès Van der Vuurst, ha donat aire al conjunt de Marco Justo. Sis punts seus han capgirat el resultat, després del 16-12 amb un triple de Geben. El Baxi ja no ha anotat més en els dos minuts i mig finals, en què ha debutat Oriola, i un bàsquet final de Leissner, que ha pogut jugar tot i les molèsties que arrossegaven, han deixat el 16-22 al final del període. I el públic, fred.

Sobrevivint

L'inici del segon quart ha vist la segona falta d'un Oriola evidentment fora de forma i un festival de triples per les dues bandes, després d'un parcial de 0-11. Per sort, el Baxi ha trobat encert de la mà de Badio, Taylor i Sagnia des de més enllà de 6,75 metres, però el dels visitants era extraordinari, amb tirs de tres de Franke, fins a dos de seguits, bones continuacions cap als pivots Pasecniks i Haarms després i, fins i tot, un bàsquet inversemblant d'Ortega. El 25-32 era amenaçador, però la fortuna era que el Baxi, ara, també anotava. Un 2+1 de Robinson, per una banda, i el rebot ofensiu, per l'altra, com un amb bàsquet de Travanté Williams permetia no perdre l'estela a l'espera que el percentatge del Palència baixés (32-36, a 5.20).

Això, en primera instància no ha passat i el Palència ha tornat a tenir vuit punts amb un bàsquet de Brown (36-44 i més tard 38-46). Però només un parell d'errades i encerts de Robinson, Sagnia i un triple de Badio han deixat el 45-46 a 1.02. La confiança, en el darrer minut, ha recaigut en Taylor, que ha encertat dos triples seguits, per un de Van der Vuurst, i el Baxi ha anat a descansar un punt amunt. Vist el que s'havia vist, es podia respirar bastant (50-49).

Semblava que el pitjor havia passat, però no era així. Una sèrie de tirs lliures han permès al Baxi agafar quatre punts de renda (55-51). Però llavors ha tornat l'afinació castellana des de la línia de tres, amb tres de seguits, de Benítez, Van der Vuurst i Ortega, que units a un bàsquet de Haarms ha establert el 57-62, a 6.12. Aquest cop ha sortit Badio, que amb un triple ha capgirat el resultat fins al 63-62. Però el Palència seguia a la seva, trobant sempre bones respostes i s'ha entrat en un carrusel entre tres i un punts en contra que ha acabat amb un bàsquet de Taylor, després d'uns moments de protesta per l'actuació arbitral, que ha fet entrar a l'últim quart amb un 70-71 que ho deixava tot obert.

Els dos equips s'han mostrat molt encertats a l'inici del temps definitiu. Robinson, Badio i Vaulet han clavat tres triples seguits, però també ho ha fet un gran Van der Vuurst. L'encert de l'argentí del Baxi situava el 79-76. Kamba anotava un triple afortunadíssim amb doble bot al cèrcol, però Steinbergs responia amb un cop de dits. S'aturava el partit a 4.46 amb un incertíssim 81-79, però un gran Ortega anotava cinc punts seguits, contra una mena de zona local, i feia parar el duel ara a Pedro Martínez amb 81-84.

Dani Pérez ha errat dos tirs llirues, però Van der Vuurst ha perdonat i Badio ha empatat amb un triple. Ara sí que bramava el Congost. Brown ha anotat una safata, però un gran Steinbergs ha repost amb un altre tirs de tres (87-86 a 1.45) i després ha tancat un important rebot. Però Dani Pérez ha errat un dels dos tirs lliures i Robinson ha fallat un bàsquet fet quan havia capturat el rebot. Després, Kamba ha ficat un triple i ha establert el 88-89 a un minut just.

Tocava confiar en les individualitats, i la més encertada era la de Badio, que amb una acció persona ha fet pujar el 90-89 a 40,3 segons. En la següent jugada, Steinbergs no ha vist la penetració de Van der Vuurst (90-91) i el Baxi, sense temps, ha jugat llarg i Dani Pérez ha assistit Sagnia qui, a cèrcol passat, ha posat el 92-91 a 3 segons. El Palència ha servit de banda i ha rebut Benite, però el seu tir, ben defensat per Dani Pérez, aquest cop no ha entrat.