Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi derrota el Granada tot i complicar-se la vida al final (90-84)

Els manresans han encaixat un 2-15 quan guanyaven de dinou en l'últim quart, però les bones accions de Badio han evitat la sorpresa

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi ha aconseguit la quarta victòria de la temporada (90-84) en un partit que tenia dominat per dinou punts a l'últim quart i que s'ha complicat innecessàriament. Un parcial de 2-15 d'un Granada fins aleshores molt erràtic ha deixat el rival a cinc punts encara amb 2.13 per jugar. Aleshores, un parell de bones accions de Badio ha fet quedar a casa un triomf que no hauria hagut de passar perill per com han jugat els dos equips durant 35 minuts.

El Manresa ha començat molt bé el partit, sobretot a darrere. El Granada tenia veritables dificultats per anotar i, en els quatre primers minuts, només ha fet cinc punts, i encara gràcies d'un 2+1 de Lluís Costa. Thomasson es mostrava erràtic i els locals trobaven primer Badio, després un triple de Dani Pérez i, fins i tot, cistelles a la contra després de rebre'n una, com a través de Steinbergs a passada del base de l'Hospitalet.

Robinson ha posat la màxima distància en aquest inici (12-5). La prova que s'estaven fent bé les coses era que Pedro Martínez ni s'havia aixecat de la banqueta fins al 14-7. Però aleshores, un parell d'errades en tirs ben provats han propiciat que els andalusos, dirigits per un brillant Costa, autor d'un triple, empatessin a 14. Ha estat un miratge, perquè la rotació del Manresa ha anat bé, Taylor ha sortit endollat i ha capitalitzat un parcial de 10-0, amb sis punts seus, per tancar el quart amb un definitori 24-14.

L'inici del segon període ha servit per estabilitzar la diferència. El Granada no encertava ni en una piscina olímpica (1 de 12 en triples) i dos triples dels dos Danis, primer García i després Pérez han obligat Pablo Pin a demanar temps mort amb 30-18 abans que hi hagués un problema de subministrament elèctric que ha deixat els marcadors a zero durant cinc minuts.

A l'entorn dels deu punts

A la represa de l'aturada ha aparegut Thomasson, inèdit fins aleshores, amb cinc punts seguits (32-23). Això ha esperonat el seu equip, que ha vist com les errades en atac dels locals els donaven opcions d'acostar-se. Quatre punts segiuts de Felício han posat el 35-29 a 3.16. Martínez assajava amb un equip petit, amb Steinbergs de cinc, Sagnia de quatre i Williams de tres. Ha durat poc, després que Felício guanyés per quilos el jugador letó. Ha tornat Geben, ha intimidat més i el brasiler del Granada s'ha posat nerviós i li han indicat una tècnica.

Amb un cinc més convencional, i del tir lliure de Badio, dos rebots ofensius de Williams han permès Taylor embocar de tres punts i el Baxi ja tornava a guanyar de dotze (43-31, a 1.17). L'avantatge, fins i tot, ha crescut als tretze punts al final d'un farragós segon quart (45-32). Tot semblava controlat.

I encara més amb un tir lliure de Badio per iniciar el tercer quart per una tècnica a l'entrenador visitant al descans. El partit transitava en un impàs entre que el Manresa trencava el partit o el Granada s'hi acostava. La força de Felício i la tercera falta de Geben, a qui després s'uniria Oriola en la comissió de faltes, deixava camí lliure a un Felício que feia mal. També Thomasson agafava responsabilitat, però el Baxi mantenia la diferència entre mats al vol de Robinson i bones accions de Badio (54-43, a 5.31).

Taylor apareixia en els moments indicats per clavar triples, però un 3+1 de Thomasson ha acostat el Granada a vuit punts (57-49). L'escorta d'Ohio ja duia 15 punts, però també tres faltes. Williams, amb un triple, ha impulsat el seu equip i, tot i un camp enrere surrealista de Steinbergs servint de banda, Taylor ha tornat a agafar el comandament i entre ell i un triple de, per fi, Valtonen, han deixat un 69-54 que semblava deixar les coses encara més clares.

Amb intensitat, el Baxi ha començat el darrer període amb un gran rebot ofensiu de Valtonen i el tercer triple de Taylor, ovacionat en ser rellevat amb 74-58. El duel era de ritme baix i les errades andaluses feien inviable una remuntada. Per exemple, Cheatham, l'home que anota més triples de la lliga, portava un 0 de 6. Un tir de tres de Dani Pérez ha situat la màxima renda (81-62, a 6.39).

L'únic problema que hi podia haver, i que ja havia tingut l'equip en d'altres enfrontaments com davant del Saragossa, és que faltava molt temps i hi podia haver baixada de tensió. I així ha passat. Lluís Costa ha rebaixat fins a catorze i ha provocat la quarta falta de Dani Pérez (83-69, encara amb cinc minuts a davant) i Thomasson retallava fins als deu punts. Després, Martínez introduïa dos bases a la pista però l'equip estava en mala dinàmica. Cheatham anotava el seu primer triple (83-76), Geben cometia la quarta i donava dos tirs lliures a Costa que posava un inquietant 83-77 a 2.36, amb un de fallat.

Badio treia una falta important (85-77), però el Granada estava animat i Krämer encertava. Per sort, Badio li ha tornat la moneda (88-80) i ha donat molt aire a 1.50. Però encara faltava molt. Steinbergs ha comès falta a Felício (88-82), però Robinson ha trobat un miss match amb Thomasson i ha fet dos punts definitoris. A sobre, Costa ha errat i un rebot ofensiu de Badio ha permès a la gent marxar a dinar tranquil·la.