Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi s'enfonsa a Miribilla i ho deixa tot pendent de Vitòria (74-54)

Els manresans juguen el pitjor partit de l'any, tenallats pels nervis, i hauran d'esperar que el Baskonia caigui contra el Madrid per més d'un punt per entrar a la Copa

Adam Smith ha estat un autèntic maldecap per a Musa Sagnia

Adam Smith ha estat un autèntic maldecap per a Musa Sagnia / Aitor Arrizabalaga/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

Miribilla, definitivament, no és un lloc de bon record. El Baxi Manresa hi ha fet el pitjor partit en el pitjor moment i la derrota per 74-54 contra el Surne Bilbao Basket el deixa amb el cap pendent de 65 quilòmetres al sud-est, a Vitòria. Si el Baskonia derrota el Madrid aquest diumenge a la tarda o perd per un sol punt anotant-ne 71 o més, deixarà els bagencs fora d'una Copa que es tocava amb els dits.

Les defenses han semblat estar més encertades que els atacs en els primers minuts. Steinbergs ha sortit d'inici i ha respost amb un triple i una bona continuació a Dani Pérez. A l'altra banda, calia aturar el fluxe ofensiu d'Adam Smith, un jugador que sol fer estrips al Baxi, però entre ell i Andersson, que s'ha carregat aviat amb dues faltes, empataven el partit a cinc punts als quatre minuts de joc. El duel ballava entre la intensitat defensiva de tots dos i algunes interrupcions arbitrals, en un duel històric per la presència conjunta de les col·legiades Esperanza Mendoza i Yasmina Alcaraz.

Les rotacions portaven el Baxi a jugar amb dos bases, Dani García i Brandon Taylor, però l'equip estava totalment bloquejat en atac, també concidionat per no poder tancar bé el rebot defensiu (se n'han escapat sis en el primer temps), i el Bilbao assolia una màxima distància de sis punts, després d'un triple de Renfroe i un ganxo de Hlinason (16-10, a 3.20). La distància fins i tot ha crescut fins al 20-10, amb un altre triple de l'exbase del Baxi, que ha fet molt mal després amb una penetració. En els darrers segons, com a mínim, s'ha vist un augment d'intensitat manresana amb un 2+1 de Geben, malgrat el 22-13.

Lligats de mans en atac

I s'ha seguit veient amb cinc punts de Sagnia i un mat al vol cap a Robinson, a qui han indicat una tècnica indigna per, suposadament, encarar-se amb un rival. Geben es tornava un colós a la zona i un triple de Dani Pérez establia un 25-23 que era glòria vist el que passava segons enrere (3-10 de parcial en el quart, i encara un punt dels bascos després de la tècnica). Però el Bilbao tancava bé la zona en un duel amb dotze taps (7 contra 5) fins aleshores i el Baxi no trobava Badio, entossudit en penetracions innocues.

Steinbergs, amb un triple, aturava un altre intent d'escapada local (29-26) i Oriola cometia tres faltes gairebé seguides abans que Pantzar, jugador que va actuar amb el Baxi l'últim partit de la temporada 20-21, signés una altra miniescapada local (33-26). Era una altra crisi visitant que remataven Smith i el propi Pantzar amb dos triples més (41-26). Dani Pérez ha reaccionat amb un parell d'accions, però el ritme era local, ara amb De Ridder anotant, i encara sort del triple de Taylor al final per donar opcions si a la segona part canviava el panorama (46-34).

I és que la distància no era abismal, però les sensacions continuaven sense ser bones a l'inici del tercer quart. Massa errades en accions fàcils i poc domini del rebot per córrer donaven aire a uns bascos que tampoc no han iniciat el període amb la mateixa intensitat. Així, amb gairebé quatre minuts transcorreguts, el parcial era de 6-2, amb l'enèsim rebot en atac de De Ridder (52-36). De trenta captures a l'anella bagenca, dotze havien anat per al Bilbao i la tendència estava en creixement amb un altre 2+1 del jugador belga.

Aleshores, quan semblava que una bona acció de Travanté Williams donava aire al seu equip, ha ressorgit Adam Smith amb dos triples més molt mal defensats i dos tirs lliures (63-46) que el duien a la banqueta amb 18 punts. El moment era de tanta negació que, fins i tot, el mateix Travanté errava tres tirs lliures seguits i Kullamae allargava fins al 65-46 salpebrat per un tap de De Ridder a Sagnia en un triple en el cenit del naufragi.

La magnitud de la derrota també era important, ja que si es perdia per més de 20 punts, al Baskonia li podia anar bé caure per un punt contra el Madrid. Geben seguia el seu creixement personal amb un triple, però Pantzar responia amb un 2+1 després d'alguns tirs precipitats de Taylor. El Baxi vola remuntar a còpia de triples, però no entraven tret d'un de Badio que deixava la distància en 14 punts a 5.52 (68-54). De fet, Steinbergs ha tingut un bon tir per acostar-se a onze, però l'ha errat i De Ridder continuava torturant Robinson en el rebot ofensiu i en el tir de tres (71-54). El partit ha estat una agonia fins al final i encara sort que el Bilbao no ha volgut fer més sang per no complicar les opcions. Tot i això, els vint punts de renda fan perdre els 19 que es tenia sobre el Baskonia, que ara podria classificar-se fins i tot perdent per un punt contra el Madrid. Res no està perdut, però la patacada ha estat gran.