La Gala de Queralt de Berga incorpora activitats culturals durant tota una setmana

Les propostes inclouen la inauguració d’un bust de mossèn Ballarín i l'estrena d'una pàgina web del santuari de Queralt amb fotos de fets històrics i informacions de servei

Presentació dels actes de la Gala de Queralt

Presentació dels actes de la Gala de Queralt / Ajuntament de Berga

Redacció / Aleix Calle

Berga celebra cada 8 de setembre la Gala de Queralt. Enguany, la programació de la festa incorpora una setmana d'activitats culturals amb més d’una vintena de propostes durant els dies de la novena.  Es tracta d’una iniciativa iniciada per les persones que van exercir la capitania de Queralt l’any passat amb l’objectiu d’impulsar la festivitat i incrementar la participació. Els capitans i capitanes d’enguany han donat continuïtat a la tasca dels seus predecessors programant propostes per a tots els públics des d'aquest dijous, 31 d’agost, fins al divendres 8 de setembre.

Els capitans i capitanes de Queralt 2023 són Anna Guitart, Juli Gendrau, Elisabet Salas, Aleix Calle, Marta Merino, Miquel Valls, Carme Cuartielles, Josep Cunill i mossèn Jaume Prat.

Setmana cultural

La regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha explicat que el consistori ha donat suport a l’organització de la setmana cultural perquè "creiem que és una gran oportunitat de vestir els actes culturals que tenen relació amb el santuari i la muntanya de Queralt". Altarriba també ha destacat el fet que "els actes siguin més transversals i culturalment oberts", així com l’aportació realitzada per l’Ajuntament de Berga i "la voluntat de continuar col·laborant amb la iniciativa".

Josep Cunill és un dels capitans de Queralt 2023 i ha explicat que han recollit el testimoni dels capitans de l’any passat i "la idea de continuar aquesta setmana cultural de difusió del simbolisme i el patrimoni queraltí". Cunill també ha reivindicat que "Queralt és un símbol per a tots els berguedans, més enllà de ser un símbol religiós, i també cal reivindicar aquesta mena de religiositat laica que podria tenir la mare de Déu de Queralt amb la qual molta gent també es podria sentir identificada".

Marta Merino, capitana de Queralt d’enguany, ha destacat que "la programació ofereix una gran diversitat d’actes perquè tots els públics s’hi sentin involucrats". Merino ha fet referència, per exemple, a la tarda de jocs infantils, la trobada de gent gran, així com al conte infantil sobre la Cova de la Troballa, que més enllà de la història fantàstica sobre la construcció de la cova adreçada als infants, incorpora una part històrica per al públic adult. La capitana també ha esmentat el dibuix de la cova fet per Josep Maria Hontangas que il·lustra el material de difusió de la setmana cultural de la Gala de Queralt.

Calendari d'activitats

Cada dia, del 31 d'agost al 8 de setembre, es farà missa al santuari a les 18h, seguida de la novena; excepte el dia 3 per l'aniversari de la Coronació i el dia 8 per celebració de la Gala (amb les misses a les 11 h i 11.30 h respectivament).

Aquest dijous, 31 d’agost, la imatge de Queralt serà a Puig-reig, residències Sant Josep al matí i Mont Martí a la tarda. A les 19 h, a l’Ajuntament de Berga, xerrada 100 anys de la cova de la troballa, a càrrec de Jordi Artigas i Roger Cortina. El Museu Comarcal de Berga acollirà una exposició i complementarà La peça del mes, en què es mostrarà una imatge policromada del segle XVIII que representa la troballa de la marededeu de Queralt.

L'1 de setembre la imatge serà a Gironella, a la residència Sant Roc al matí. Acabada la novena, homenatge a mossèn Ballarín, amb la inauguració d'un bust dedicat a mossèn Ballarín al santuari de Queralt; conferència Mossèn Ballarín retorna al Santuari', i ball dels nans de Gósol que evoquen Mn. Ballarín i Mn. Anglarill. Ballaran la partitura Corpus de 1927.

Dissabte 2, la imatge serà a Santa Maria de Valldaura (Olvan), on l’historiador Pol Navarro parlarà de devoció mariana de Queralt i Valldaura.

Diumenge 3, al migdia, repic general de campanes, en record de la Coronació. A les 12 h i a les 17 h, 43è Aplec de Sardanes a la plaça Viladomat de Berga. A més, s'estrenarà una sardana dedicada al centenari de la cova titulada Castellberguedà, que ha creat el berguedà Lluís Gual.

Dilluns 4, la imatge serà a Berga, a la residència de les Germanetes. A les 17 h presidirà la 2a Trobada de la Gent Gran, a la plaça Viladomat.

Dimarts 5, la imatge serà al centre de dia d’Avià al matí i a la residència Berga Residencial, a la tarda. A les 18.30 h, a la plaça Viladomat de Berga, la Cia. de Jocs l’Anònima organitzarà jocs per a nens i nenes.

Dimecres 6, la imatge serà a Berga, residència de l’Hospital i, a la tarda, al centre de dia l’Onada. A les 18.30h, al claustre de Sant Francesc, presentació del conte infantil El Secret de la Cova de Queralt, de Xavier Gonzàlez-Costa, amb disseny i il·lustracions de Rubén Torres.

Dijous 7, la imatge serà a Berga, centre de dia Cim d’Estela. A les 12 h, presentació de la pàgina web del Santuari de Queralt, que inclourà una extensa selecció de fotografies de fets històrics com els aniversaris de la coronació i informació sobre les capelles o els camins que porten fins al santuari, entre d’altres. A les 19.30h, al Santuari, Queralt, un petit musical, de Xavier Gonzàlez-Costa i música de Robert Agustina, a càrrec del Cor de Veus Blanques de l’EMMB. I a les 21.30 h, a la plaça del Santuari, el grup Punt i Seguit s'ocuparà de la Vetlla del Jovent.

Gala de Queralt

La jornada de la Gala de Queralt, el divendres 8 de setembre, s’iniciarà a les 9 del matí amb missa a la Cova de la Troballa. A les 10.30h, sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu, amb la interpretació també de Castellberguedà. A les 11.30 h, missa solemne cantada per l’Orfeó Berguedà, a l’església del santuari, mb homilia de mossèn Joan Casals i interpretació de l’Himne de la Coronació. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i es nomenarà a les persones que agafaran el relleu l’any 2024. En acabat, més sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.

A les 18 h, visita guiada al Santuari i la Cova de la Troballa, que acabarà amb un concert de l’Orfeó Berguedà, dirigit per Narcís Mellado. A les 19h, els Castellers de Berga duran a terme un assaig per a infants. A les 20 h, assaig casteller. A les 22 h, sopar. I a les 22.30 h, concert de Roger Mas, a la plaça del santuari de Queralt.

Durant el matí, Radioclub La Baells farà crides a radioaficionats des del Pati dels Castanyers. I hi haurà una caixa de taquilla inversa en cada activitat per a col·laborar a sufragar les despeses. Segons disponibilitat, la imatge visitarà les residències de Casserres, Bagà i la Pobla de Lillet.

També hi haurà servei d’autobusos de Berga a Queralt els dies de la novena, a les 17.15 h i retorn a les 19 h. I el dia de la Gala, a les 10 h i les 17.15 h i retorn a les 13.15 h i les 19 h, respectivament.

Centenari de la Cova de la Troballa

El 3 de setembre de 1923 es va inaugurar la Cova de la Troballa fruit de l’impuls del pare Joan Postius Sala inspirat en les Festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l’any 1916. Fins aleshores, en aquest indret hi havia la capella de Santa Helena, però s’optà per donar-hi un toc de majestuositat, atès que la tradició diu que la marededeu fou trobada en aquest indret. Van decidir aixecar una capella en honor seu amb el nom de Queralt, que sorgeix de la unió de les paraules “quer” (roca escarpada) i “alt” (alçada).