Neix a Avià l'Escairada, una prova per fomentar el cicloturisme gravel al Berguedà

Més d'un centenar de persones pedalaran aquest diumenge pel baix Berguedà, amb sortida des d'Avià i amb una ruta de 110 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu

Presentació de L'Escairada Gravel Race. D'esquerra a dreta: Pau Gallardo, regidor d'Esports d'Avià; Oriol Rego, de Berguedà Bike Trails; Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià; Sandra Subirana, de Berguedà Bike Trails; Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà

Presentació de L'Escairada Gravel Race. D'esquerra a dreta: Pau Gallardo, regidor d'Esports d'Avià; Oriol Rego, de Berguedà Bike Trails; Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià; Sandra Subirana, de Berguedà Bike Trails; Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà / Anna Costa

Convertir el Berguedà en territori de ciclisme gravel, la modalitat idònia per pedalar en trams d'asfalt i en camins de grava. Aquest és l'objectiu de l'Escairada Gravel Race, una prova que s'estrena aquest diumenge, 10 de setembre, i que ja compta amb més d'un centenar d'inscrits.

Les gravel són bicicletes que a simple vista semblen de carretera, però porten rodes més amples i cobertes amb dibuix per agafar-se al terreny. Una modalitat molt versàtil que en els últims anys ha anat a l'alça a Catalunya.

L'Escairada Gravel Race es farà aquest diumenge amb sortida i arribada a la zona de davant de l'Ajuntament d'Avià. Els participants faran una ruta pel baix Berguedà recorrent una distància de 110 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu. D'aquests, la majoria són camins de grava o pistes, i són trams asfaltats els enllaços entre pista i pista, que sumen uns 10 quilòmetres. Es tracta de carreteres secundàries amb poc trànsit i per a la qual cosa no faran falta talls de trànsit en el transcurs de la prova.

La filosofia del gravel és més l'aventura que la competició, i per això l'Escairada es planteja com una ruta per gaudir-ne i descobrir nous camins. No serà una cursa cronometrada d'inici a fi sinó que hi haurà al llarg del recorregut hi haurà dos petits trams cronometrats, un de 3 quilòmetres i un altre 7 km.

L'Escairada Gravel Race l'organitza Berguedà Bike Trails, amb el suport de l'Ajuntament d'Avià, de l'àrea d'Esports de la Diputació de Barcelona i del Consell Comarcal del Berguedà. Segons Sandra Subirana, directora de cursa, l'Escairada ha de servir "per donar a conèixer el gravel i el territori espectacular que tenim per a la pràctica d'aquesta disciplina, i també per situar Avià i el Berguedà en el mapa".

El recorregut de l’Escairada ha estat dissenyat per Ricard Calmet i Alba Xandri, dos referents en el món del gravel.  Durant el recorregut, no hi haurà marques, i els ciclistes hauran de seguir el track amb GPS, amb la voluntat de respectar el màxim el territori. Les inscripcions per participar en la prova es tanquen aquest dimarts i tota la informació es pot consultar a berguedabiketrails.cat i al perfil d’Instagram @berguedabiketrails.

Tot i que la prova serà diumenge, dissabte ja hi haurà activitat a Avià, amb el repartiment de dorsals, inflables per als més petits, portes obertes a l’escola de BTT i concert amb el grup Format 3. I diumenge a les 8 del matí es donarà el tret de sortida a l'Escairada. Per als acompanyants hi haurà gegants i inflables, entre altres propostes. A més, un cop arribin els corredors s'oferirà servei de dinar i un dels menús permetrà tastar el blat de moro escairat, que dona nom a la prova "perquè hem volgut buscar un nom que defineixi el Berguedà. D'aquesta manera, unim esport, territori i gastronomia per impulsar la comarca en la pràctica del ciclisme", apunta Sandra Subirana.

La cursa oferirà als participants cafè gratuït a l'inici, tres avituallaments en cursa, dorsals amb servei de cronometratge amb xip, gorra i ulleres oficials de l’Escairada Gravel Race, polsera de la prova, speaker professional, fotos i vídeos de la cursa, dinar per carregar piles després de la cursa, sorteig de productes, descompte en l’allotjament a l’Alberg de Berga o a l’Hotel Berga Park, punt de neteja de bicis i activitats familiars durant tot el cap de setmana.

El Consell Comarcal del Berguedà col·labora en fer de l’esdeveniment una cursa amb petjada verda. Per aquest motiu, l’ens comarcal instal·larà contenidors de les diferents fraccions de residus a Avià i cedirà una vaixella reutilitzable per al menjar dels corredors, que podran tastar el clàssic blat de moro escairat que dona nom a la prova.

El president del Consell Comarcal, Ramon Caballé, ha incentivat a tirar endavant proves esportives com l'Escairada, en aquest cas "per convertir el Berguedà en territori gravel".

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, s'ha mostrat convençuda que és una oportunitat més per "dinamitzar el municipi i la comarca". En la mateixa línia, el regidor d'Esports d'Avià, Pau Gallardo, ha dit que "és un orgull poder fomentar i millorar la qualitat de vida a través de la pràctica esportiva, i volem donar les màximes facilitats i suport a l'Escairada. Esperem que pugui créixer any rere any".