Berga recapta fons per tenir una imatge de Santa Helena a la Cova de Queralt

La campanya s'ha anunciat aquest divendres al migdia a la missa de la Gala, que ha atret menys assistents

Sardana davant de la plaça del santuari de Queralt, aquest divendres al migdia a la Gala

Sardana davant de la plaça del santuari de Queralt, aquest divendres al migdia a la Gala / Anna Costa

Berga ha celebrat aquest divendres la Gala de Queralt amb menys afluència de públic que en altres edicions. Com a mínim al migdia. El pont de quatre dies per a molts berguedans (el 8 de setembre és festiu a Berga i dilluns és la Diada de Catalunya) era molt llaminer per aprofitar-lo, i segurament ha estat un dels motius perquè no hi pugés tanta gent. Tot i que l’església s'ha omplert, durant la missa no s'han concentrat desenes de persones a la plaça del santuari, com altres anys.

Els fidels a la cita, però, no hi han faltat i han seguit la pràcticament hora i mitja de missa, cantada per l’Orfeó Berguedà i amb homilia de mossèn Joan Casals, que ha fet referència al centenari de la Cova de la Troballa de la Mare de Déu. Aquesta Cova de Queralt va substituir una antiga capella dedicada a Santa Helena, la imatge de la qual ara es restituirà.

Així ho ha anunciat al final la missa de la Gala de Queralt Pere Artigas, un dels promotors de la iniciativa. Segons ha explicat a Regió7, «Volem recordar els orígens de la Cova de la Troballa, que havia substituït una antiga capella dedicada a Santa Helena, un fet que s’ha oblidat i que ara, amb una imatge li volem tornar a donar importància». La imatge va desaparèixer per la guerra i no n’hi ha hagut mai més cap, explica Artigas: «Hem cregut interessant fer la imatge de Santa Helena perquè llueixi a la Cova, al costat de la Mare deDéu de Queralt».

Per sufragar el cost de la imatge, «que no serà massa gran», s’ha iniciat una campanya per recaptar fons. Les persones que hi vulguin col·laborar poden fer els donatius als mossens de la parròquia de Berga, per bizum al 07381 indicant Santa Helena, o bé fent una transferència al número de compte ES21 0182 2954 1902 0000 1847.

A part de l’acte central del migdia a Queralt, que s'ha acabat amb sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu, a la tarda hia ha prevista actiitat amb visita guiada al santuari i a la cova, assaig casteller, sopar i concert de Roger Mas.

Capitans 2024

La Gala de Queralt ha servit per nomenar els capitans de l’any que ve, que són les persones que organitzen actes culturals i lúdics durant la Novena (els dies previs al 8 de setembre). Els capitans d’enguany passen el relleu per al 2024 a Jordi Parera i Elisabet Macià, Jordi Gabarrós i Queralt Márquez, Ivan Raja, Queralt Triviño, Marc Cervelló i Núria Gendrau.

Missa al santuari de Queralt

Missa al santuari de Queralt / Anna Costa

Missa al santuari de Queralt

Missa al santuari de Queralt / Anna Costa

Sortida de missa

Sortida de missa / Anna Costa

Ballada de sardanes a la plaça del santuari

Ballada de sardanes a la plaça del santuari / Anna Costa

Sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu

Sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu / Anna Costa