Berga fa un pas endavant perquè l'antiga discoteca Menfis aculli la funerària amb crematori

El ple d'aquest dijous dona llum verda a l'aprovació inicial la modificació urbanística de la zona

L'antiga discoteca Menfis, a l'entrada sud de Berga

L'antiga discoteca Menfis, a l'entrada sud de Berga / Anna Costa

La transformació de l'antiga discoteca Menfis de Berga en tanatori fa passos endavant perquè sigui una realitat. Al ple d'aquest dijous a l'Ajuntament de Berga s'ha fet l'aprovació inicial de la modificació urbanística que permetrà instal·lar la Funerària Ferran de Berga en aquesta zona de l'entrada sud de la ciutat, a tocar la carretera vella que uneix Berga amb Cal Rosal.

Els propietaris de la Funerària Ferran són titulars dels terrenys de l'antiga discoteca, on preveuen traslladar els serveis que actualment presten en un edifici a la carretera de Ribes. El nou tanatori serà molt més ampli, amb sales de vetlla, sala per a cerimònies laiques i també amb crematori per incinerar difunts, fet que permetrà a les famílies que volen aquest servei no haver-se de desplaçar fora de la comarca.

El regidor d'Urbanisme de Berga, Aleix Serra, ha explicat que el recorregut encara serà llarg, però que poder fer l'aprovació inicial de la modificació de planejament és una bona notícia: "És important perquè s'ha fet molta feina per poder fer els canvis necessaris en l'àmbit urbanístic, ja que tal com estava qualificat no permetia la transformació de l'edifici actual en un altre". A partir d'ara, caldrà esperar informes de la Generalitat i l'aprovació de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat per tirar endavant l'aprovació definitiva que permetrà instal·lar la funerària al Menfis. Aleix Serra confia que abans d'acabar el primer semestre del 2024 es pugui tenir sobre la taula l'aprovació definitiva per tirar endavant el projecte.

L'equip de govern (CUP i ERC) celebra que es pugui donar una nova vida a l'antiga discoteca Menfis, on des de fa anys hi ha un edifici abandonat i en ruïnes, que s'ha convertit en un espai degradat i amb molta brutícia, com ara bosses d'escombraries. Segons el regidor Aleix Serra, "fer la funerària en aquest indret és una molt bona solució per acabar amb la degradació actual i, a més, permetrà millorar l'activitat de la funerària amb un edifici molt més ampli i amb més serveis". Al lloc on està situada ara hi ha problemes d'accessibilitat, manca d'aparcament i poc espai a dintre l'edifici.

Amb el nou projecte, l'edifici de l'antic Menfis, característic per la forma piramidal, anirà tot a terra i se'n construirà un de completament nou. Ho ha remarcat l'alcalde, Ivan Sànchez, "no s'ha de preservar la piràmide i desapareixerà, serà un edifici nou i modern, més gran, però que passarà més inadvertit perquè serà més baix". A més, segons ha afegit el regidor Aleix Serra, "el projecte transformarà tot l'espai, amb nou vial per regular la mobilitat, aparcament i zona verda". La modificació urbanística defineix tot l'aprofitament de la zona, on exclusivament es construirà la nova Funerària Ferran. Una nova ubicació del tanatori de Berga que no serà realitat fins d'aquí a uns anys: "És un projecte ambiciós, anirem veient les diferents etapes al llarg d'aquest mandat".

De moment, el ple de l’Ajuntament de Berga d’aquest dijous ha donat llum verda a l’aprovació inicial de la modificació urbanística amb els vots a favor del govern (CUP i ERC) i de l’oposició (Junts, PSC i BeGI).