Berga fa una rentada de cara al Jardí dels Poetes i reinaugura l’espai

S’ha restaurat la zona que es va crear el 1997 i on hi ha monòlits amb versos d’una desena de poetes berguedans

Divendres es va fer un acte al pavelló de Suècia de Berga, promogut pel Casal d'Europa del Berguedà

Jardí dels poetes

Jardí dels poetes / Arxiu particular

Ester Puigdellívol

El Casal d’Europa del Berguedà ha promogut la recuperació del Jardí dels Poetes, a Berga, que fa un reconeixement a la poesia i a poetes destacats de la comarca. Aquest espai, ubicat a tocar del Pavelló de Suècia de Berga, es va inaugurar l’any 1997 i s’hi poden veure diversos monòlits de pedra recullen versos d’una desena de poetes berguedans.

Divendres es va fer a Berga una reinauguració del Jardí dels Poetes, «un valor cultural de la ciutat», segons van destacar durant l’acte.

La restauració d’aquest espai ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i l’institut Serra de Noet. El professor Àngel Mejías, juntament amb 26 alumnes, s’han encarregat de fer la restauració del jardí. Van netejar i tornar a pintar els prismes de formigó que donen homenatge als poetes perquè se’n pugui fer una bona lectura i la zona estigui més ben cuidada. 

Segons va remarcar Mejías, «esperem que aquesta restauració duri molts anys i que tothom ho respecti. Que els joves hagin treballat en la recuperació és una garantia, ja que si ho han fet ells, qui millor que ells per defensar-ho, estimar-ho i fer que continuem creixent culturalment».

Jaume Farguell, president honorari del Casal d’Europa, va expressar el seu desig «perquè d’ara en endavant se’n faci un manteniment adequat», ja que «la paraula dels poetes és la que s’endinsa més en el cor dels pobles», va apuntar Farguell. I va afegir: «Aquesta col·lecció de poetes berguedans mereixen tota l’atenció i la memòria d’aquests autors». 

Els poetes que tenen un espai dins aquest jardí són Ramon Vinyes i Cluet, Àngel Pons i Guitart, Emili Guilanyà i Solà, Climent Peix i Armengou, Pere Tuyet i Casafont, Josep Maria Claret i Huch, Neus Ballarà i Viñas i mossèn Climent Forner, l’únic dels poetes homenatjats vius i que va ser convidat d’honor en l’acte de divendres. Hi ha dos autors que de moment no s’han pogut posar en l’espai, són Ramon Costa i Ferrer i Joan Serra i Casals, però ja tenen el seu plafó llest per col·locar. 

L’acte de divendres al Pavelló de Suècia va comptar amb una lectura de poemes a càrrec de Jaume Huch acompanyat amb música de violoncel interpretada per Aloma Sellart.

Acte de divendres al Pavelló de Suècia de Berga

Acte de divendres al Pavelló de Suècia de Berga / Ester Puigdellívol