Els pisos de lloguer assequible de Gironella s’emporten la inversió més gran del pressupost del 2024

L’Ajuntament ha aprovat els comptes per a l’any que ve, que pugen a 8,4 milions d’euros

Simulació dels futurs blocs de pisos que es constuiran a la zona de Les Eres de Gironella

Simulació dels futurs blocs de pisos que es constuiran a la zona de Les Eres de Gironella / Cedida per Ajuntament de Gironella

L’Ajuntament de Gironella ha aprovat el pressupost municipal per a l’any que ve, que puja a 8.405.336 euros. Aquesta xifra incorpora les inversions planificades per desenvolupar durant el 2024, que seran de gairebé de 3,4 milions d’euros. El projecte que s’emporta la inversió més gran és la primera fase de construcció de vint pisos de lloguer assequible per a joves i gent gran, amb 1.243.213 euros.

Tal com va anunciar l’equip de govern (Més x Gironella) a principis d’aquest any, la vila disposarà de 20 pisos de lloguer assequible destinats a joves menors de 35 anys i persones més grans de 65 anys. El consistori promou la construcció d’habitatges entre el 2024 i el 2026 amb la voluntat tant de contribuir a facilitar l’emancipació i atraure jovent com d’oferir pisos accessibles a la gent gran. La iniciativa és possible gràcies a la incorporació de Gironella en un programa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que, amb fons europeus, facilitarà aquestes noves construccions. 

El projecte preveu edificar dos blocs simètrics, de deu pisos cadascun, a l’àrea residencial de Les Eres, a tocar de la zona esportiva. El 2024 es farà el primer bloc i la urbanització exterior, per posar al mercat de lloguer els deu primers pisos. 

A part d’aquesta inversió, sumen més de 600.000 euros dues obres relacionades amb garantir una mobilitat més amable. D’una banda, 321.092 euros per al projecte constructiu de l’itinerari per la recuperació de la via del carrilet de Viladomiu Vell a Viladomiu Nou. I, d'altra banda, 302.342 euros per millorar la circulació i garantir més seguretat a la zona de l’institut Pere Fontdevila. Segons ha explicat l’alcalde, David Font, «es reordenarà el trànsit amb una rotonda, hi haurà una zona d’arbrat i es modificarà l’aparcament, incorporant zona d’estacionament limitat, tenint en compte que en aquest sector hi ha el CAP i és important que hi pugui haver mobilitat de vehicles».

L’import de les inversions per al 2024 és molt similar a les del 2023 (que era de 3,3 milions d’euros), com també el pressupost, amb un creixement del 0,75%. David Font ha comentat que la voluntat del govern és «consolidar els serveis d’atenció directa a la ciutadania, en tots els àmbits; i alhora, impulsar una dinàmica transformadora amb millores a la via pública i l’aposta per les energies renovables, entre d’altres». En temes de sostenibilitat també es preveu posar en marxa una mini deixalleria mòbil itinerant, que es desplaçarà a tots els barris del Gironella, i millores en la xarxa d’aigua que permetran millorar el servei i fer un consum més eficient. 

D’altra banda, el pressupost de Gironella per al 2024 contempla un augment dels ingressos fruit de la modificació de les ordenances fiscals, de l’actualització dels padrons i de subvencions previstes. Les despeses incorporen els increments previstos tant dels sous del personal de l’Ajuntament com de l’IPC.

Inversions per al 2024

Inversions per al 2024 / Ajuntament de Gironella