Mor Lluís Esparbé, un dels cuiners de la Festa de l'Arròs de Bagà i expert de la Fia-faia

Als 77 anys, era un home molt actiu en la vida cultural i festiva de Bagà

El funeral es farà aquest dissabte, 13 de gener, a la parròquia de Bagà

Lluís Esparbé (amb barret) cuinant l'arròs de Bagà, en una edició passada

Lluís Esparbé (amb barret) cuinant l'arròs de Bagà, en una edició passada / Arxiu / Mireia Arso

Lluís Esparbé Casals, de Bagà, va morir aquest dimecres als 77 anys. Era un home molt actiu en la vida cultural i festiva de Bagà, i una persona molt coneguda i estimada al poble. La seva mort, a causa d'una insuficiència respiratòria, ha commocionat la vila, segons ha explicat l'alcalde, Lluís Casas.

Lluís Esparbé era una de les ànimes de la Festa de l'Arròs de Bagà, ja que des de fa molts anys era un dels cuiners responsables de la gran paella que es cuina cada segon dissabte de febrer. De fet, segons l'alcalde, "la setmana que ve teníem previst reunir-nos per parlar de la Festa de l'Arròs, que és d'aquí a un mes. Serà una llàstima no poder comptar amb el Lluís, l'haurem de fer en honor seu", ha comentat.

Lluís Esparbé ha estat implicat en Bagà fins a l'últim dia. El mes passat, sense anar més lluny, va impartir un taller de confecció de faies, juntament amb Llorenç Pedrals. Era un expert de la festa de la Fia-faia.

Lluís Esparbé també va ser una de les persones que va ajudar a reactivar el Mercat Medieval, que es va recuperar l'any passat. Esparbé hi va participar com a artesà de la fusta. En aquest sentit, el 2008 va ser guardonat pel departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat per la trajectòria com a artesà català, amb el diploma de Mestre Artesà, per la seva dedicació a la construcció de complements de fusta, tallers de formació a alumnes de l'escola de Bagà i cursets al Parc Natural Cadí-Moixeró. Era representant del grup local d’oficis artesanals de Bagà i va participar en la restauració del Santuari de Paller.

Una altra faceta seva era la de pessebrista, aquestes festes s'ha pogut veure a Bagà una exposició de pessebres en miniatura de Lluís Esparbé.

Lluís Esparbé estava casat i té una filla i una neta. El funeral es farà aquest dissabte, 13 de gener, a les 11 del matí a la parròquia de Bagà. I, posteriorment, serà enterrat al cementiri de Bagà. Abans, aquest divendres, hi haurà sala de vetlla a la Fundació Salarich Calderer de Bagà, d'11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 7 de la tarda.

A l'esquerra, Lluís Esparbé en la confecció de faies, el mes passat a Bagà, al costat de Llorenç Pedrals

A l'esquerra, Lluís Esparbé en la confecció de faies, el mes passat a Bagà, al costat de Llorenç Pedrals / ACN