Berga aposta pel talent local en la programació teatral i musical de gener a abril

El cicle inclou catorze obres de diferents formats i per a tots els públics

Presentació de la programació teatral a Berga, aquest dijous al Teatre Municipal. D'esquerra a dreta: Xavier Llobet, director de l’Escola Municipal de Música de Berga; Anna E. Puig, de l’Agrupació Teatral la Farsa; Ariadna Fígols, actriu berguedana; Ermínia Altarriba, regidora de Programació Cultural de Berga; Lydia Canals; directora de Tràfec Teatre; Lluís Ràfols, dissenyador del material de difusió de la programació

Presentació de la programació teatral a Berga, aquest dijous al Teatre Municipal. D'esquerra a dreta: Xavier Llobet, director de l’Escola Municipal de Música de Berga; Anna E. Puig, de l’Agrupació Teatral la Farsa; Ariadna Fígols, actriu berguedana; Ermínia Altarriba, regidora de Programació Cultural de Berga; Lydia Canals; directora de Tràfec Teatre; Lluís Ràfols, dissenyador del material de difusió de la programació / Anna Costa

Catorze espectacles de teatre i música configuren la programació del primer quadrimestre del 2024 a Berga. La temporada cultural arrencarà aquest diumenge, 21 de gener, i s'allargarà fins al 28 d'abril. La regidora de Programació Cultural de Berga, Ermínia Altarriba, ha destacat l'aposta pel talent berguedà: "Tenim obres de companyies de teatre locals, l'escola de música i altres propostes amb representació berguedana".

Espectacles de km 0 combinats amb obres de companyies professionals pujaran a l'escenari del Teatre Municipal de Berga amb muntatges de diferents formats i per a públics diversos.

La primera proposta serà Bèsties, de Monica Dolan i amb l’actriu Marta Marco de protagonista, en el paper de psicoterapeuta. Fins on està disposada una mare perquè la seva filla aconsegueixi allò que vol? Parla sense embuts de la cultura de la hipersexualització i la pornificació dels i de les menors. Es podrà veure aquest diumenge, 21 de gener, a les 18 h. És una obra per a majors de 16 anys. El preu de l'entrada anticipada (a ticketara.com) és 12 euros i 15 a taquilla una hora abans de la funció.

La companyia La Puntual portarà a Berga L'Auca del Senyor Esteve, de Santiago Rusiñol i dirigida per Àngel Llàcer. Un dels intèrprets és el jove berguedà Eudald Feliu. És una comèdia costumista que reivindica l'artesania del fet teatral i es podrà veure el diumenge 28 de gener a les 18 h. L'entrada val 16 euros anticipada i 18 a taquilla.

La música també tindrà protagonisme en aquest cicle cultural. El primer dels concerts serà el dissabte 3 de febrer, a les 18 h, a càrrec de la Cobla Berga Jove i la cobla de l'Escola Municipal de Música de Berga. Tal com ha explicat el director del centre, Xavier Llobet "estem molt contents d'aquesta col·laboració i el concert conjunt coincidint amb el desè aniversari de la Cobla Berga Jove". Les entrades anticipades per al concert a dues cobles es poden comprar a entradium.com. El preu és de 10 euros.

La companyia berguedana Tràfec Teatre portarà a l'escenari 1932, una obra de recuperació de la memòria històrica per repassar els Fets de Fígols, la revolta anarquista del 1932. La directora de Tràfec Teatre, Lydia Canals, ha remarcat la importància de recordar el passat del Berguedà: "som una comarca on la mineria va tenir molt pes i la revolta de Fígols és un episodi de la història minera". Es podrà veure el dissabte 17 de febrer, a les 21 h, i les entrades es podran comprar a taquilla per 10 euros o reservar-les al 625969377.

El febrer es tancarà amb la representació de Les Bertranettes, un espectacle literari i musical de Tramoia Cultura que s'inclou en les activitats de l'Any Aurora Bertrana, que va morir a Berga enguany farà 50 anys. El preu anticipat és de 10 euros i 12 a taquilla, i el dia de la funció serà el dissabte 24 de febrer a les 20 h.

Grease, el musical. És l'obra que posarà en escena l'alumnat de teatre musical de Munt d'Arts, de Berga. La història està ambientada en un institut dels anys 50 i narra les històries d'un amor d'estiu adolescent. Les entrades es poden comprar a entradium.com, al preu de 6 euros per als infants fins a 12 anys, i a 12 euros la resta. Dirigida al públic familiar, Grease es podrà veure el diumenge 3 de març a les 18 h.

La proposta escènica Una dona de cine, amb l'objectiu de donar a conèixer la figura de l'Elena Jordi, arribarà al Municipal de Berga el diumenge 10 de març, a les18 h. De la mà de la companyia Teatre de Maleta, els espectadors podran conèixer qui va ser l'actriu, empresària artística i la primera directora de cinema de l'estat, nascuda a Cercs el 1882. L'espectacle s'inclou en els actes del 8-M i serà gratuït.

Maria Salarich proposarà Fem un cafè? el diumenge 17 de març, a les 18 h. Una de les actrius és la berguedana Ariadna Fígols, que ha animat a tothom a gaudir d'aquest muntatge que trasllada els espectadors a l'interior d'una cafeteria per presenciar una trobada inesperada, una sessió de teràpia, una infidelitat a dues bandes, un retrobament, una classe de repàs i altres converses. L'entrada val 10 euros anticipada i 12 a taquilla.

El mes de març es clourà amb una doble sessió de L'habitació de Verònica, de l'Agrupació Teatral la Farsa, de Berga. Sota la direcció d'Angelina Vilella, l'obra és un thriller que permet a la Farsa "canviar de registre", ha apuntat Anna E. Puig, que ha afegit que "és un text molt potent, impactant i fins i tot angoixant, que convida a reflexions profundes". Susan i Larry coneixen a una noia que s’assembla molt a la Verònica i li demanen poder fer un favor a la germana moribunda de la Verònica. Les funcions es faran el dissabte 23 de març a les 21 h i el diumenge 24 de març a les 19 h. El preu general és de 10 euros, i en costa 8 per als majors de 65 anys i menors de 8, al web lafarsa.cat.

El mes d'abril arrencarà amb Francesc Ribera, Titot, posant-se a la pell de Guillem de Berguedà. Fa vint anys l'adaptava al català modern, en musicava els sirventesos i editava l'obra completa del trobador. Ara, Titot presenta una nova versió de l'espectacle. La interpretació serà el dissabte 6 d'abril a les 20 h. L'entrada anticipada val 12 euros i a taquilla en costarà 15.

La música protagonitzarà una altra proposta del cicle cultural el diumenge 14 d'abril, a les 12 h, amb un concert de cors juvenils després d'una trobada a Berga de cors de la Unió Espanyola d'Escoles de Música. Hi participaran cors de Catalunya, del País Basc, de Madrid i de Castella la Manxa. "Calculem que hi haurà entre 250 i 300 participants", ha assenyalat Xavier Llobet. Serà una actuació gratuïta.

I la Farsa tornarà a pujar a l'escenari el dissabte 20 d'abril amb un muntatge que la temporada passada va ser un èxit. Repeteixen amb Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet i sota la direcció d'Angelina Vilella, que transporta a la vida sense gaire esperança del proletariat a la Barcelona després de la Guerra Civil. Actors i actrius de la Farsa estaran acompanyats de la veu en directe de Júlia Camprubí. La funció serà a les 21 h i el preu general és de 10 euros, i en costa 8 per als majors de 65 anys i menors de 8. Venda d'entrades a lafarsa.cat.

El cicle es tancarà el darrer cap de setmana d'abril amb dues propostes per al públic infantil i familiar. La del dissabte 27 d'abril, a les 11 h, serà un concert participatiu amb nadons. Cançons menudes és una activitat musical per als més menuts i serà gratuïta. I la del diumenge 28 d'abril, a les 18 h, és l'espectacle familiar El club de les valentes. L'entrada anticipada (a ticketara.com) costarà 6 euros i 8 a taquilla una hora abans de l'espectacle.