Joves de l'escola terapèutica Valldaura, a Olvan, enlairen set orenetes a favor de la pau

Amb globus d'heli es van escampar dissabte centenars de missatges escrits pels usuaris del centre d'Amalgama7, amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de la pau i la convivència

Oreneta de cartró pedra que es va enlairar

Oreneta de cartró pedra que es va enlairar / Valldaura

Redacció

Els nois i noies residents a l'escola terapèutica de Valldaura (Olvan), han protagonitzat una iniciativa simbòlica per contribuir a generar una consciència col·lectiva per la pau al món. L'acció ha consistit a enlairar globus d'heli que han transportat orenetes, una de gran de cartró pedra i sis de més petites de cartó, cadascuna volant amb el seu propi globus.

En un moment del primer Vol per la Pau, els ocells van deixar anar centenars de missatges pacifistes, escrits pels joves, en català i castellà i també llavors d'espígol. Tots els materials que s'han utilitzat són biodegradables per tal de tenir cura del medi ambient.

L'enlairament va tenir lloc dissabte, 20 de gener, al matí, en una jornada de reflexió i també lúdica. Hi van participar Ester Vallbona, cap del Servei d'Atenció a la Infància i Adolescència de Barcelona comarques de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i Montserrat Barniol, delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, acompanyades dels responsables d'Amalgama7.

La jornada organitzada per Amalgama7 i la Fundació Portal, va comptar amb la col·laboració dels germans Josep Maria i Vicenç Hontangas, ideòlegs de l'Oreneta per la Pau així com de l'Associació de Radioaficionats de Catalunya.

La gran Oreneta per la Pau, de cartró pedra i amb un pes d’1,3 quilos, estava lligada a un globus d’heli gràcies al qual es va enlairar i equipada amb un sistema de geolocalització i una càmera. Després d’enlairar-se, va fer un llarg trajecte que la va portar des del Berguedà fins a l'Empordà, concretament fins a la platja de Riells al municipi de l'Escala. Allà la van recollir voluntaris radioaficionats. El vol va durar unes dues hores.

L'oreneta mare va ser la primera que es va envolar. Al seu interior transportava centenars de missatges de pau escrits pels residents de l’escola. Després d'aquesta primera oreneta se'n van enlairar 6 de més petites que estaven apadrinades per diferents persones, entitats i empreses: la Fundació privada Portal, l'Associació Labdoo, l'Associació de Radioaficionats de Catalunya, Amalgama7, entre d'altres.

En els darrres mesos, els nois i noies residents d'aquesta escola terapèutica han treballat a classe en aquesta iniciativa amb molta il·lusió i amb el suport no només del seu equip clínic, acadèmic i socioeducatiu, sinó també d'entitats com ara: La Fundació Portal, l'Associació Labdoo i l'Associació de Radioaficionats de Catalunya. En les seves intervencions prèvies a l'enlairament alguns dels joves participants van destacar que la pau no només és voler que no hi hagi guerres sinó també aconseguir viure amb pau interior.

Per la seva banda, Montserrat Barniol, la delegada del Govern a la Catalunya central va explicar que viure aquest primer Vol per la Pau de Valldaura li havia permès "compartir el dia a dia amb els nois i noies que hi resideixen. M'ha sorprès la seva capacitat de superació personal, la implicació en els projectes de cooperació i la seva sensibilitat cap als problemes socials. Des de la delegació del Govern volem reconèixer la tasca que fa l'escola terapèutica de Valldaura i aquest Vol per la Pau per fomentar una cultura de pau, solidaritat i respecte entre els joves. Estem a la seva disposició."

La delegada del Govern va animar els joves i l'equip tècnic del centre berguedà a continuar la seva tasca. "Aquesta escola és una eina molt valuosa per a la protecció i el benestar dels menors que pateixen situacions de vulnerabilitat".

Fira per la Pau

L'enlairament de les orenetes va ser un dels actes que es van celebrar dissabte a Valldaura dins de la primera jornada Vol per la Pau però no l’únic. Durant tot el matí es van dur a terme diferents activitats emmarcades dins de la Fira per la Pau de l'escola terapèutica: demostració de dibuix, elaboració col·lectiva d’un mandala de sorra gegant, recital de poesia amb cant i música de piano en directe a càrrec de Marta Pagerols i Elisenda Martí, un taller de recuperació d'ordinadors i un taller de radioaficionats que van permetre fer el seguiment del vol i l'aterratge de la gran oreneta. També hi va haver un esmorzar de germanor amb xocolata desfeta i coca i entrepans.

A les activitats de la Fira per la Pau hi van participar els nois i noies residents, les seves famílies i les entitats col·laboradores. La matinal es va tancar amb un concert de Laura Luceño, que va interpretar versions de diferents cançons amb la seva guitarra.

Aquesta jornada forma part del projecte educatiu i social de Valldaura. Responsables del centre n'han fet una valoració positiva, ja que ha estat una experiència enriquidora per als joves que hi han participat. Els nois i noies han après a treballar en equip, a superar les seves pors i a confiar en ells mateixos.

Globus d'heli per fer volar l'oreneta

Globus d'heli per fer volar l'oreneta / Valldaura

Missatges per la pau

Missatges per la pau / Valldaura