El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug registra més de 15.000 visitants el 2023, una xifra rècord

L'equipament ubicat al Clot del Moro ha assolit la xifra més alta de la seva història, amb un increment del 31,7% respecte el 2022

Una de les sales del Museu del Ciment, al Clot del Moro (Castellar de n'Hug)

Una de les sales del Museu del Ciment, al Clot del Moro (Castellar de n'Hug) / Museu del Ciment

Redacció

El Museu del Ciment del Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, ha tancat la temporada 2023 amb 15.295 visitants, la xifra més alta de la seva història. Representa un increment del 31,7% respecte al 2022.

La xifra rècord de visitants es pot relacionar amb l’ampliació de l’horari d’obertura del museu i l’establiment de les visites guiades regulars durant aquesta temporada, així com amb l’èxit de públic de les visites teatralitzades.

També es pot vincular l’augment de visitants amb les millores museogràfiques que s’han dut a terme. D’una banda, s’han instal·lat en el recorregut expositiu figures de mida real de treballadors, enginyers i cosidores que ajuden a entendre les condicions i les feines de les diferents persones que participaven en la producció de ciment a l’antiga fàbrica Asland.

D’altra banda, també s’han incorporat elements per afavorir una major comprensió del procés de producció i la distribució dels materials pels diferents nivells de la fàbrica, ubicats en els punts de major complexitat com les galeries de les cintes transportadores, el dipòsit del clínquer o les sitges de ciment.

Com a novetats per al 2024, es preveu la posada en valor del circuit patrimonial per l’antiga colònia Asland del Clot del Moro, inaugurat el passat novembre, i l’organització de diverses activitats entorn aquest recorregut, com per exemple tallers relacionats amb la pedrera i amb la flora i la fauna d’aquest entorn en col·laboració amb el parc natural del Cadí-Moixeró.

El Museu del Ciment

L'antiga fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n'Hug, va funcionar de 1904 fins a 1975. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural singular.

Actualment, el conjunt està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i s'hi ubica el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, inaugurat l'any 2002. La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l'any 2005.

La visita al museu permet entendre l'impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials a principis del segle XX. La fàbrica va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció.