El Berguedà crea un carnet de la deixalleria que genera descomptes a qui més l'utilitzi

Hi haurà bonificacions de l'1% de la taxa per qui hi vagi un o dos cops a l'any i del 2% per a qui l'utilitzi tres o més vegades

El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer

El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer / Ester Puigdellívol

Ester Puigdellívol

El Consell Comarcal del Berguedà ha creat un carnet que generarà descomptes en la taxa d'escombraries a les persones que utilitzin les deixalleries, tant les fixes com les mòbils. La finalitat d’aquest carnet és potenciar la utilització de les deixalleries i minvar l’abandonament de deixalles fora dels espais destinats per a la gestió d'aquests residus. Aquest carnet es podrà fer servir en 29 dels 31 municipis del Berguedà, perquè Puig-reig i Gironella fan una gestió pròpia de les deixalles.

El carnet té una validesa d’un any i els descomptes aconseguits s’aplicaran l’any següent, és a dir, es podrà utilitzar el carnet fins al mes de març de l’any que ve i el descompte s'aplicarà en la taxa que es pagui el 2026. Aquest carnet ja es pot trobar a les deixalleries fixes i mòbils a partir d’avui. El funcionament es basa en el fet que cada vegada que es porti un o més objectes a alguna deixalleria el carnet serà segellat. Si hi ha un o dos segells, que vol dir que s’hi ha anat un o dos cops durant l’any, es farà un descompte de l'1% i si n'hi ha 3, el descompte serà d’un 2%.

Quan s’ha omplert el carnet, el titular l’ha de presentar presencialment al Consell Comarcal del Berguedà i fer una instància per rebre els descomptes en el pagament de la taxa d'escombraries de l’any vinent.

Aquesta és la primera proposta del Consell Comarcal per incentivar a la població a utilitzar les deixalleries, però la intenció és anar millorant aquests descomptes “si tot va bé”, segon ha explicat aquest dilluns Jesús Calderer, conseller de Residus del Consell Comarcal. "D’aquesta manera, les persones que més reciclen, els sortirà millor de preu la taxa", ha afegit.

S’ha començat la iniciativa per les deixalleries i s’espera tenir un bon resultat per poder millorar els abandonaments de deixalles als espais públics i en un futur poder aplicar els mateixos descomptes en altres àmbits.

En el carnet, les dades han de ser del titular de l’habitatge, en el cas de les persones que estan de lloguer hauran d’arribar a un acord amb el propietari per quan repercuteixi la taxa faci el descompte.

Al Berguedà hi ha deixalleries fixes obertes a Berga i a Guardiola. També n'hi ha a Puig-reig, però queda fora d'aquest acord que s'ha presentat. Hi ha la previsió d'ampliar l'horari d'obertura. I també es treballa amb la deixalleria mòbil. Trucant al Consell Comarcal del Berguedà hi ha l'opció que de fer una recollida a domicili sense costos afegits. “Entre tots hem de fer difusió que existeixen aquests serveis per tenir una comarca molt més neta i endreçada”, explica Calderer.