Les llevadores del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central s’estan formant en ecografia, una tècnica de diagnòstic per la imatge que s’ha potenciat els darrers tres anys en l’àmbit de l’atenció primària. És previst que el mes de juny, totes les llevadores de la Catalunya Central (una cinquantena) estiguin ja formades per fer ús d’aquesta eina a les consultes dels CAP.

D’aquesta manera augmenten amb aquesta formació la seva capacitat resolutiva en el control de l’embaràs. Tindran al seu abast noves eines per millorar l’atenció i el seguiment a la gestant, més informació sobre el batec fetal i l’activitat cardíaca embrionària, la posició i la presentació del fetus i la datació de la gestació, i evitaran derivacions innecessàries.

La formació que s’està duent a terme al Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Anoia s’adreça tant a les llevadores com a les infermeres que estan fent l’especialitat de llevadora. Actualment, l’ecografia que fan els professionals d’atenció primària –siguin professionals de medicina, infermeria o llevadores– permet donar una resposta més ràpida a les necessitats de la ciutadania.

El curs forma part del programa formatiu en ecografia que es va iniciar fa tres anys a l’ICS Catalunya Central i que permetrà tenir formats en aquesta tècnica tres-cents professionals de l’atenció primària.