L’aeroport Andorra-la Seu s’estrena en els vols de nit

La pista ja té provat i en servei el sistema d’il·luminació que s’hi va posar l’any passat

L’aeronau aterrada a l’aeroport d’Andorra-la Seu | DEP. TERRITORI

L’aeronau aterrada a l’aeroport d’Andorra-la Seu | DEP. TERRITORI / blanca soler. alt urgell

Blanca Soler. Alt Urgell

L’aeroport Andorra-la Seu ja ha començat a rebre vols nocturns comercials gràcies al sistema d’il·luminació instal·lat i provat aquest any. Diumenge a la nit, a les vuit i cinc del vespre va aterrar una aeronau d’aviació comercial provinent de Lille (França) amb quatre viatgers segons ha explicat el director de l’aeroport, Òscar Madrid. «Va ser una operació nocturna a demanda de l’operador Privair i va anar tal com s’esperava», ha afirmat el director. El mateix vespre, un helicòpter del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) va haver d’utilitzar l’heliport H24 de la infraestructura per un accident.

Segons ha explicat Madrid, no s’espera que hi hagi gran freqüència de vols comercials nocturns, ja que és a demanda dels diferents operadors. «Els operadors ho demanen amb un temps previ i des de l’aeroport activem tots els serveis per poder processar i acceptar vols comercials», ha apuntat. També ha emfatitzat que l’aeroport està totalment preparat i amb les instal·lacions necessàries per rebre vols de tot l’espai Schengen i de tercers països. No obstant això, el director incideix que el tema del punt fronterer que no té habilitat l’aeroport d’Andorra-la Seu és un tema del Govern d’Espanya. «S’hi porten anys treballant-hi, però és el Govern qui ha de desencallar aquest tema a nivell administratiu i polític», ha conclòs el director.

Segons ha explicat, la finalitat d’instal·lar un sistema d’il·luminació nocturna, s’ha dut a terme no tant per les queixes dels passatgers, sinó per les necessitats que tenen els mateixos operadors aeris. «L’horari d’estiu és molt més flexible perquè es fa fosc més tard, però a la tardor i a l’hivern que es fa fosc més d’hora, si no tens abalisament no pots fer vols en horari nocturn i es redueix molt la franja aèria», ha comentat el director. D’aquesta manera, els operadors poden fer més atractius els horaris dels vols fins a l’aeroport Andorra-la Seu i donar resposta als passatgers que ho demanin.

El Govern català ha invertit un milió d’euros per fer possible que l’aeroport de la Seu pugui rebre vols en horari nocturn. L’actuació va consistir a instal·lar tres torres d’il·luminació amb llums LED, dotze torres de llum amb captació per energia solar i l’adequació de la pista amb llums d’obstacles de tipus LED i la canalització dels laterals.