L'Ajuntament d'Esparreguera impulsa el projecte Camins de pau amb les escoles

El programa apropa als escolars la història i les vivències dels exiliats i deportats esparreguerins en el dia de la no violència

Un dels actes de l'any passat del treball per la pau a les escoles esparreguerines

Un dels actes de l'any passat del treball per la pau a les escoles esparreguerines / Aj Esparreguera

E.B. - Redacció

L’Ajuntament d’Esparreguera i les escoles del municipi posen en marxa un projecte per "treballar la memòria històrica i la cultura de la pau amb els nois i noies en edat escolar. El projecte porta per nom "Camins de pau" i es proposa portar a les escoles "la història i les vivències dels exiliats i deportats esparreguerins després de la Guerra Civil espanyola, conscienciar-los sobre l’existència, encara actualment, de persones refugiades i promoure entre els infants i els joves la cultura de la pau".

L’acte central d’aquesta iniciativa, que es duu a terme per segon any al municipi, serà el dimarts 30 de gener, coincidint amb la celebració del Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau. Al matí tindran lloc, a la plaça del Centre, els actes escolars, amb la presentació dels treballs sobre l'exili i els camps de refugiats per part de l'alumnat de 5è de primària i 4t d’ESO de tots els centres de la vila. I a la tarda, la plaça de l’Ajuntament, serà l’escenari de l’acte d’homenatge als deportats i exiliats de la vila, que comptarà amb la intervenció d’Emili Corella, un infant que es va haver d’exiliar a França, la presència dels familiars de Manel Julià, deportat a Mauthausen i mort a Gusen, i Rosario Pardo, un exemple de l’exili infantil esparreguerí. L’acte finalitzarà amb una actuació artística dirigida per Pau Ibars amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Les Arts.

La programació del dia 30 començarà a les 10.30 h del matí a la plaça del Centre, amb la presentació dels treballs sobre els camps de refugiats i l’exili per part de l’alumnat de 5è de primària de les escoles d’Esparreguera. Cada centre explicarà quin camp de refugiats ha treballat i quina ha estat la seva experiència i, a continuació, es farà una recerca i intercanvi d’una carta amb un altre infant d’un altre camp. A les 11.45 del matí, l’alumnat participant interpretarà el cant “A la joventut”, escrit el 1936 per Nordahl Grieg, inspirat en la Guerra Civil espanyola, va ser musicat el 1952 per Otto Mortensen i va esdevenir l’himne de la pau per excel·lència als països escandinaus. Seguidament, l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts d’Esparreguera presentarà els plafons “Camins de Pau i la fragilitat de la llibertat”. Per finalitzar els actes escolars, a les 12 del migdia, es farà un intercanvi de maletes d’exili per part de l’alumnat de 4t d’ESO a l’auditori de l'escola El Puig.

A la tarda, l’escenari es traslladarà a la plaça de l’Ajuntament, on, a les 7 del vespre, tindrà lloc l’acte d’homenatge als refugiats d’Esparreguera i a favor de la pau al món. En l’acte, que comptarà amb la participació de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor de Memòria Democràtica, Juan Jurado, hi intervindrà Emili Corella, un infant que es va haver d’exiliar a França i comptarà també amb la presència dels familiars de Manel Julià, deportat a Mauthausen i mort a Gusen, i Rosario Pardo, un exemple de l’exili infantil esparreguerí. Seguidament, hi haurà una performance artística dirigida per Pau Ibars amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Les Arts i amb escenografia creada per l’alumnat de l’escola El Puig assessorats per Núria Matas i Alba Ortiz. L’homenatge compta, a més, amb la col·laboració dels centres de primària i secundària d’Esparreguera, l'Escola d'Arts Plàstiques d'Esparreguera, Ràdio Esparreguera, These Harmònics, Montserrat Simó, Erol i Denís Ileri i comerços del centre de la vila.

Paral·lelament, també s’han programat tot un seguit d’activitats prèvies al voltant d’aquest projecte. Així del dilluns 22 de gener al dissabte 3 de febrer, la Biblioteca Municipal L’Ateneu acollirà una exposició de llibres temàtica a la sala infantil i a la sala d'adults, amb la guia de lectura de tot el material, tant per a infants com per a adults. A més, hi haurà una lectura complementària a tots els clubs de lectura del mes de gener de, "Tinc un tanc de joguina" de l’editorial Akiara, un poema il·lustrat que ens fa reflexionar sobre la banalització de la guerra a la societat actual. Avui, l’escola Mare de Déu de la Muntanya du a terme l’activitat Memorial democràtic. Taller de memòria dibuixada.

El dijous 25 de gener l’institut El Cairat participa en el projecte dins del "Programa educatiu en Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust", organitzat per l’Aula al Parlament, en el qual es farà una lectura al Parlament, per part dels representants dels estudiants de primer de batxillerat, sobre el tema: les persones amb discapacitat, les víctimes oblidades de l’Holocaust. El mateix dia, l’escola El Puig organitza una conferència d’Enric Garriga sobre Marcel·lí Garriga i el jurament de Buchenwald. Així mateix, el dimarts 30 de gener, a les 12 del migdia, Ràdio Esparreguera emetrà una programació especial amb una tertúlia, en el programa Tot el que passa, dedicada al projecte Camins de Pau. A més, s’estan fent visites guiades per les llambordes Stolpersteine d’Esparreguera a tot l’alumnat de 5è de primària de la vila, a càrrec de la tècnica en gestió documental de l’Arxiu Municipal, Rosa Codina.