Puigcerdà i Consell s’oposen a un possible trasllat del DARP a Bellver

Isidre Chia envia una carta al conseller Mascort instant a mantenir l’oficina a la capital

L’antic CAT que hauria d’acollir l’oficina del DARP

L’antic CAT que hauria d’acollir l’oficina del DARP / ARXIU/EMILI GIMENEZ

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal de Cerdanya han establert un front comú per evitar un possible trasllat de l’oficina comarcal del departament d’Agricultura, DARP en les seves sigles tradicionals i més utilitzades, a Bellver. El departament no ha confirmat oficialment el trasllat.

Consell i Ajuntament han activat una acció política per la qual el el diputat de la Seu de Junts Jordi Fàbrega i el portaveu de la Comissió d’Acció Climàtica, Salvador Vergés, han registrat una pregunta parlamentària al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, per demanar que l’oficina comarcal continuï a Puigcerdà a les instal·lacions que l’Ajuntament de Puigcerdà condicionarà per acollir-la. En aquest sentit, Ajuntament i Generalitat tenen signat un acord pel qual l’oficina d’Agricultura s’ha de traslladar a la seu de l’antic Centre d’Acollida Turística, a la Closa de l’Àngel. Aquest conveni està encallat des de l’any 2016. Des del Consell han argumentat que «un cop assabentat de la decisió política d’un canvi imminent de trasllat de l’oficina Comarcal d’Acció Climàtica a Bellver de Cerdanya i tancament de l’oficina comarcal de Puigcerdà, el president del Consell Comarcal, Isidre Chia va enviar una carta en data 19 de setembre de 2023 juntament amb l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, dirigida al conseller del Departament d’Acció Climàtica en David Mascort, per tal de demanar explicacions sobre aquest canvi i manifestar la seva disconformitat amb aquest decisió, de la qual no n’estaven assabentats». Des del Consell han remarcat que «squest canvi d’ubicació suposaria un greu inconvenient per la comarca, i limitaria, injustificadament, l’accés de la ciutadania als serveis sectorials, amb una dispersió que no s’ha promogut des de l’àmbit institucional comarcal». Els dos organismes proposen com a solució l’increment a tres dies l’obertura de la subseu del departament que te ara a Bellver, que obre dos dies.

En el rerafons de la decisió s’hi mescla també les relacions polítiques de partit. En aquest sentit, Consell Comarcal i Ajuntament de Puigcerdà estan governats per Junts mentre que Bellver està governat per ERC, formació que és alhora responsable política de la conselleria.