Puigcerdà lamenta el trasllat de l’oficina del DACC a Bellver de Cerdanya

El Govern de la Generalitat no ha escoltat les propostes de l’actual consistori per poder mantenir l’oficina a la capital cerdana

L’antic CAT de Puigcerdà, que s’havia previst com a oficina | ARXIU

L’antic CAT de Puigcerdà, que s’havia previst com a oficina | ARXIU / blanca soler. puigcerdà

Blanca Soler

El passat dimecres 4 d’octubre l’oficina comarcal d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) va deixar Puigcerdà per instal·lar-se a Bellver de Cerdanya.

L’Ajuntament de Puigcerdà es lamenta profundament aquesta decisió presa de manera unilateral des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, sense tenir cap conversa amb l’actual Govern de Puigcerdà i sense permetre buscar cap solució que el nou Govern segur que si que hagués pogut oferir de manera immediata, en independència dels acords o accions suposadament no realitzades per part de l’anterior Consistori. Des de l’Ajuntament també han manifestat que s’han intentat posar en contacte amb el Conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, de diferents maneres quan s’ha tingut coneixement de l’imminent trasllat de l’oficina i, el dia d’avui, encara no s’ha tingut cap resposta per part del Govern d’ERC.

L’única comunicació oficial que ha tingut aquest Ajuntament ha estat quan els funcionaris de l’oficina han demanat poder tallar el carrer de la Perxa,17 de Puigcerdà per fer la pertinent mudança i tornar les claus del local. L’oficina del DACC ocupava fins a 4 d’octubre unes oficines propietat de l’Ajuntament de Puigcerdà.

Prèviament l’Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal de la Cerdanya havien establert un front comú per evitar un possible trasllat de l’oficina. Tot i demanar al conseller Mascort, que l’oficina seguís a Puigcerdà a les instal·lacions que l’Ajuntament de Puigcerdà concediria per acollir-la, no ha estat així. Tant el president del Consell Comarcal, Isidre Chia, com l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, van enviar una carta en data 19 de setembre de 2023 per tal de demanar explicacions sobre aquest canvi i manifestar la seva disconformitat amb aquesta decisió.

El Consell ja havia remarcat que «aquest canvi d’ubicació suposaria un greu inconvenient per la comarca i limitaria, injustificadament, l’accés de la ciutadania als serveis sectorials amb una dispersió». Per això, l’Ajuntament de Puigcerdà exigirà i continuarà treballant de manera enèrgica perquè pugui haver-hi una oficina oberta tres dies a la setmana a Puigcerdà per poder donar servei als usuaris, i minimitzar d’aquesta manera una decisió presa des dels responsables del Departament només amb criteris polítics. Tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Puigcerdà estan governats per Junts mentre que Bellver està governat per ERC, formació que és alhora responsable política de la conselleria.