Els malalts de càncer de la Cerdanya guanyen serveis de suport a la malaltia

L'Associació Contra el Càncer de Girona i l'Hospital de Cerdanya signen un acord que millorà l'atenció en els pacients tractats d'un càncer a la comarca

L'encaixada entre la presidenta de l'Associació Contra el Càncer a Girona, Isabel Alejandro, i el director general de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill

L'encaixada entre la presidenta de l'Associació Contra el Càncer a Girona, Isabel Alejandro, i el director general de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill / ACN

ACN-Redacció

Els pacients oncològics de l'Hospital de Cerdanya podran beneficiar-se a partir d'ara de serveis oferts per l'Associació Contra el Càncer de Girona, com ara el suport psicològic, la creació i participació en grups de suport per a pacients i famílies, la rehabilitació postoperatòria, la logopèdia, el consell legal en l'àmbit laboral i la tramitació d'ajudes familiars o socials. L'associació i l'AECT-Hospital de Cerdanya han signat aquest dimarts al matí un acord de col·laboració entre les dues institucions.

L'Associació Contra el Càncer destinarà i formarà voluntaris per fer extensiva la seva cartera de serveis als pacients oncològics de l'Hospital de Cerdanya i a les seves famílies per poder complir amb els acords signats.

El suport a aquests pacients es vehicularà a través de professionals de l'hospital, que els referiran a l'Associació i que hi estaran en contacte per donar suport i criteris mèdics en el seguiment dels casos.

La gerent de l'Associació Contra el Càncer a Girona, Pepi Soto, ha explicat que tot i que l'atenció hospitalària que reben les persones que pateixen la malaltia és "molt bona", cal anar més enllà de l'ajuda mèdica i, per tant, l'entitat treballa per cobrir les seves necessitats. D'aquesta manera, l'acord amb l'Hospital de Cerdanya permet fer arribar a la comarca els serveis gratuïts que ofereixen. D'altra banda, ha aprofitat la visita per fer una crida a la població per sumar nous voluntaris que facin tasques d'acompanyament.

Per la seva banda, el director general de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill, ha indicat que el conveni suposa "un pas més" en la millora de l'atenció dels pacients amb càncer i els seus familiars. Així, ha detallat que aquesta és una malaltia "greu, complexa i estigmatitzava en molts casos" i ha dit que la feina de l'entitat té com a objectiu millorar la seva qualitat de vida. Finalment, ha dit que la intenció és que els serveis es puguin anar incorporant progressivament també entre els pacients de l'Alta Cerdanya, administrat per França. De fet, alguns d'ells ja es podran beneficiar d'aspectes de formació en rehabilitació i atenció psicològica.

Tenint en compte la distància entre Cerdanya i la seu gironina de l'entitat, s'ha previst que tots els serveis puguin ser facilitats de manera telemàtica durant aquest any. Això inclou consultes telefòniques i en el cas de la rehabilitació post-operatòria, sessions d'activitat terapèutica per videoconferència. De cara al pròxim any, es preveu que l'Associació pugui oferir algun dels serveis de manera presencial a Puigcerdà. 

L'acord, que entra en vigor avui mateix, l'han subscrit la Isabel Alejandro, presidenta de l'Associació Contra el Càncer a Girona, i el doctor Xavier Conill, director general de l'AECT-Hospital de Cerdanya.

 Ara per ara, l'associació atén unes 2.000 persones a l'any al conjunt de la demarcació de Girona i ha incorporat ja una desena d'usuaris de la Cerdanya en el primer mes que ofereix els seus serveis a la comarca.