L'Abadia de Montserrat i l'editorial Tritó han signat un conveni per recuperar la col·lecció 'Mestres de l'Escolania de Montserrat'. L'acord, segellat entre l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i el director de l'editorial Tritó, Llorenç Caballero, també contempla la digitalització dels volums ja publicats fins ara. La col·lecció va néixer per donar a conèixer i posar en valor l'obra musical dels compositors montserratins. El primer volum va aparèixer el 1930 i se'n van publicar quatre més fins el 1936. El 1970 es va iniciar una segona etapa que es va allargar fins el 1993. En total, la col·lecció comprèn 15 volums que recullen obres de Joan Cererols, Miquel López, Benet Julià, Anselm Viola, Narcís Casanoves, Felip Rodríguez i Josep Vinyals.

Segons informa l'editorial Tritó en un comunicat, la represa de la col·lecció es fa amb ànim de continuïtat, però alhora amb la voluntat d'actualitzar els criteris tant de selecció de repertori com d'edició pròpiament dita. D'una banda, s'eixamplarà el marc cronològic que havia fixat David Pujol, el responsable de la col·lecció ara fa cent anys, i que a la pràctica quedava acotat als autors dels segles XVII i XVIII. D'aquesta manera, es podrà incorporar l'obra dels mestres del XIX i del XX.

D'altra banda, els nous volums es volen plantejar "com a edicions crítiques però sense renunciar a consideracions d'ordre pràctic". "Es tracta d'oferir una publicació que conjumini el valor patrimonial amb una presentació que faci plausible la seva difusió i interpretació", asseguren els seus impulsors.