Els festivals Ganxo, Pixa't de Riure i Giracirc s'alien per compartir recursos i aglutinar més públic

Es tracta de propostes escèniques en entorns rurals, fora dels circuits habituals

Els assistents a un espectacle de circ en el marc del festival Giracirc de Collsuspina (Moianès), el 18 d'agost del 2019

Els assistents a un espectacle de circ en el marc del festival Giracirc de Collsuspina (Moianès), el 18 d'agost del 2019 / ACN

ACN

Compartir recursos humans, maneres de treballar, infraestructura, logística, voluntaris, espectacles i també públic. Amb aquest horitzó comú el Ganxo -Sant Feliu de Codines-, el Pixa't de Riure -Alpens-, i el Giracirc -Collsuspina- s'acaben d'aliar en una aposta pels festivals de petit format que busca apropar la cultura a entorns rurals que queden lluny dels circuits habituals de la cultura. El director del Giracirc, Xavi Vinuesa, ha explicat a l'ACN que més enllà de compartir recursos, s'estan adonant que anant junts arriben a públic que potser encara no els coneixia però que busca "festivals més familiars, més petits i que s'allunyin dels grans nuclis". La idea, segons Vinuesa, és poder-se retroalimentar i ajudar-se a fer d'altaveu.

El Festival el Ganxo és un festival de teatre al carrer, creat per Om produccions amb el suport de l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines. Des de fa quatre anys i a través de diferents arts escèniques pels carres del poble, posen de relleu que qualsevol espai és bo per transformar-lo en escenari. De la seva banda, el festival Pixa't de riure és un festival de l'humor a Alpens (Lluçanès) en clau internacional que va néixer el 2022 a Alpens amb l'objectiu de promoure el riure, la diversitat i l'intercanvi territorial. El festival Giracirc, amb set edicions de recorregut, i que enguany recupera el format de tres dies de circ al carrer a Collsuspina.

Precisament, aquest 2023 el Giracirc ha rebut un premi Zirkòlika, en reconeixement al seu esforç per haver aconseguit consolidar un petit festival, treballant des de l'àmbit local i a petita escala, i com un model que es pot replicar en diferents municipis del territori per donar visibilitat a espectacles de circ allà on aquest no arriba.

Agafant la responsabilitat que els dona el premi que han rebut, Xavi Vinuesa ha explicat que la idea final d'aquesta aliança que tot just comença seria algun tipus de coordinació entre diferents petits festivals del territori, perquè puguin treballar plegats i s'ajudin a fer d'altaveu els uns amb els altres. Per tant, un cop consolidada aquesta manera de treballar, no descarten obrir l'aliança a altres festivals que, amb segell similar, s'hi vulguin sumar.

L'espai Fàbrica dels Somnis de Vic acull aquest diumenge una matinal amb actuacions escèniques, pictòriques i musicals que serviran per desvetllar la programació dels festivals que tindran lloc el 29 d'abril (Ganxo), 2 i 3 de juny (Pixa't de Riure) i 18,19 i 20 d'agost (Giracirc).