El Toll fa emergir restes de crani i apunta al canibalisme neandertal

La campanya arqueològica realitzada aquest mes de juny al jaciment moianès ha permès desenterrar dos fragments d’occipital d’un adolescent que va viure a l’indret fa 52.000 anys i des del 2016 han sortit trossets de quatre individus

Els dos fragments d'occipital trobats aquest mes s'han presentat juntament les quatre dents trobades anys enrere

Els dos fragments d'occipital trobats aquest mes s'han presentat juntament les quatre dents trobades anys enrere / OSCAR BAYONA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La teoria del canibalisme no és novedosa en l’estudi del comportament dels neandertals però no va ser la primera opció en els debats dels arqueòlegs quan fa set anys es va localitzar una dent d’infant i, dotze mesos després, tres dents més de dos altres individus. La darrera campanya realitzada als jaciments de les Coves del Toll i les Toixoneres aquest juny, però, sembla que fa decantar la balança gràcies a la descoberta de dos fragments d’occipital del crani d’un individu jove, d’entre 16 i 20 anys, que va viure en aquest indret del Moianès fa uns 52.000 anys. En total, doncs, han aflorat les restes de dos infants (de 6 i 11 anys), un adolescent i un adult.

«Una possibilitat era que una hiena hagués arrossegat les restes del nen fins l’entrada de la cova, on vem trobar la dent», ha comentat avui al migdia Rosell recordant les primeres discussions després de la descoberta del 2016: «també hi ha la hipotèsi de l’enterrament, però tot plegat no ens acabava de convèncer, i es va posar sobre la taula la pràctica del canibalisme». La teoria ha estat confirmada en jaciments com el de la cova del Sidrón (Astúries), Krapina (Croàcia), Talteüll (França) i Atapuerca (Burgos), així com altres indrets de França i Bèlgica.

Treballs al jaciment de la Cova de les Teixoneres a Moià on han aparegut restes d'humínid

Lourdes Casademont

En la campanya realitzada durant aquest mes de juny amb una vintena d’arqueòlegs, sota la direcció de Ruth Blasco, Anna Rufà, Florent Rivals i Jordi Rosell, s’han continuat trobant restes de neandertal, en aquesta ocasió dos fragments d’occipital, la part posterior del crani. Són dues peces petites i encara no s’han pogut estudiar a fons, tot i que Rosell ha explicat que es tracta de restes d’un jove perquè l’os està en ple desenvolupament però ja té les sutures occipito-mastoides ben formades.

A la primavera també es va poder identificar com a part d’una clavícula una resta trobada en una campanya precedent: la presència de marques de tall en la superfície d’aquest fragment i la posició del conjunt de les troballes fetes fins ara a l’entrada de la cova dona cos a la hipotesi del canibalisme. «No sabem si se’ls menjaven vius o morts», ha apuntat Rosell, però està clar que «estem davant d’un tractament específic de la mort, els neandertals sabien què feien».

TRES XIFRES

4 individus

Pobladors del Moianès

Les restes de neandertal realitzades pels arqueòlegs des del 2016 pertanyen almenys a 2 infants, 1 jove i 1 adult.

52.000 anys d'antigüitat

La petjada de la prehistòria

La cronologia dels petits fragments humans trobats fa endarrerir la història del territori a més de 50.000 anys.

20 anys de feina

Jaciment de referència

Els treballs de l’IPHES van començar fa dues dècades al Toll i les Toixoneres.

Un dels problemes que han hagut d’afrontar els arqueòlegs i especialistes en diferents disciplines és el reconeixement dels ossos i les dents de neandertal recuperades en un indret a l’entrada de la cova de les Toixoneres on estaven barrejades amb restes de fauna de l’època. La identificació és especialment conflictiva en el cas de restes d’infants, fins el punt que en alguns casos es fan servir tècniques biomoleculars. «L’anàlisi de les proteïnes ens han permès determinar si l’os era de neandertal o d’animal», ha afegit l'arqueòleg com a exemple.

La genètica també juga un paper clau i per això hi ha restes trobades al moianès que s’estan tractant al reputat Institut Max Planck de Leipzig (Alemanya). «Encara no tenim els resultats», ha dit Rosell, afegint que s’avaluarà si és pertinent fer anàlisis genètiques amb els fragments d’occipital, on encara no s’ha pogut comprovar si hi ha marques de tall, que permetrien saber si hi havia parentesc entre els individus.

Portes obertes al jaciment per celebrar el vintè aniversari 

Explica Jordi Rosell que fa una mica més de vint anys el professor Eudald Carbonell li va comentar que calia reprendre les excavacions a les coves del Toll i, sobretot, que fossin pacients perquè l’obtenció de resultats podia trigar molt temps. El pronòstic de l’eminent paleontòleg es va complir i el 2016 van arribar les primeres troballes de restes de neandertal als jaciments de la comarca del Moianès.

Per commemorar el vintè aniversari del reinici de les excavacions, el Parc Prehistòric de les Coves del Toll acollirà diferents actes aquest cap de setmana, organitzats per l’Ajuntament de Moià i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Avui dissabte, de 10.30 a 13 h, hi haurà portes obertes per visitar les coves, amb la presència d’especialistes que guiaran els visitants per conèixer els treballs que s’hi fan i els resultats que s’han dut a terme. Diumenge, a les 19 h, es farà la xerrada «T’expliquem tot el què ha passat a Teixoneres», per part del personal de l’equip IPHES-Cerca.

En la presentació dels resultats de les excavacions, l’alcalde Moià, Dionís Guiteras, va refermar ahir que properament s’estudiarà com es presentarà al públic el material que surt de les excavacions, una part del qual «ha de tornar a la comarca per ser exposat al lloc on s’ha trobat».