Un llibre de rutes per a nens inclou 12 itineraris de la Catalunya central

Les comarques de Barcelona són l’escenari d’un volum que combina entorn urbà i natural

La Séquia de Manresa és l’escenari d’una de les rutes que ressenya el llibre | ARXIU/OSCAR BAYONA

La Séquia de Manresa és l’escenari d’una de les rutes que ressenya el llibre | ARXIU/OSCAR BAYONA / toni mata i riu. MANRESA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La Tossa de Montbui, la Séquia de Manresa, les colònies del Llobregat i els corriols de Montserrat són alguns dels escenaris i espais naturals que convida a conèixer el llibre Rutes amb nens per les comarques de Barcelona (Sua Ed.). Joan Portell Rifà signa un volum que aporta diverses propostes per realitzar en qualsevol època de l’any amb la singularitat que estan pensades per poder-hi portar els petits amb la voluntat d’inocular-los el cuquet de l’excursionisme.

«A voltes, més que l’indret que es visita, més que el paisatge que s’observa, més que el bosc que es trepitja o el mar que ens remulla, el més important són aquells moments de convivència», explica l’autor en la introducció. Per això, relaciona 25 itineraris per a totes les edats amb una gran varietat de paisatges, metratges assequibles i que engloben les comarques de la província de Barcelona.

«A vegades ens pot semblar que els nostres fills es queixen de seguida que es comença a caminar», apunta Portell, i afegeix que «cal entendre que per a ells caminar per caminar no té cap mena d’interès i encara menys si es puja un pic pel simple fet de pujar-hi». I és per aquest motiu que l’escriptor i esportista té clar que «s’han de buscar sortides en les quals sempre hi hagi algun al·licient que justifiqui la seva realització».

Portell recorda una excursió que va preparar amb tot detall amb les seves filles. «Quan vam arribar a l’indret escollit», explica, «concretament a la vall de l’Avencó, al Montseny, us puc ben assegurar que la nostra excursió no va aconseguir avançar més enllà de cent metres des del cotxe». Però després d’un sentiment inicial de frustració, el pare es va adonar que les seves criatures estaven gaudint de la contemplació i de la vivència dels estímuls que la natura els oferia.

De l’urbs a la muntanya

La guia que planteja Portell transita les dotze comarques integrades a la província de Barcelona, excepte el Lluçanès, de creació molt recent. El conjunt té la virtut de mostrar realitats urbanes i naturals ben diferents. En aquest sentit, els primers itineraris es desenvolupen en un entorn urbà i periurbà, per escenaris com Vallvidrera i la Universitat Autònoma de Barcelona. La voluntat de l’autor és que la ruta tingui diferents punts d’interès durant el recorregut, com les cases Sert que el caminant pot veure prop de la UAB.

Montserrat és l’escenari de tres rutes: una circular, una altra que uneix el monestir abacial amb el de Santa Cecília i una per anar de can Maçana al refugi Vicenç Barbé. A Sant Llorenç del Munt, Portell proposa caminar de coll d’Estenalles a la cova Simanya.

Al Berguedà hi ha tres itineraris: un per la via del Nicolau, un altre per la serra del Catllaràs i un tercer per les colònies tèxtils, des de Cal Vidal a l’Ametlla de Merola. El tram final de la Séquia a Manresa i el que va de Mura a les coves són les propostes bagenques del llibre. Del Moianès es convida a descobrir el pla de l’Estany i, de l’Anoia, la Tossa de Montbui i l’entorn dels Hostalets de Pierola.

[object Object]

La geografia de les comarques de la província de Barcelona fa que en un territori relativament petit hi hagi paisatges tan diferents com el cim del Matagalls i la desembocadura d’un riu de l’envergadura del Llobregat. El massís del Garraf, els gorgs del riu Foix, el litoral entre Badalona i Montgat i la serra de Montnegre exemplifiquen la riquesa paisatgística de l’àrea que tracta el llibre.