El festival de cinema de Cambridge estrenarà ‘Binu’ , la història de les primeres estrelles Michelin fora de Barcelona

El llargmetratge documental està dirigit i guionitzat pel sallentí Guillem Cabra i la barcelonina Mar Clapés

La pel·lícula, un retrat d'una parella singular, Francesc Fortí i Francina Surinyac, mostra l’èxit i la decadència de l'establiment

Tràiler de 'Binu' , la història de les primeres estrelles Michelin fora de Barcelona

La Manchester

Redacció

El llargmetratge documental Binu, història de dues estrelles, dirigit i guionitzat pel sallentí Guillem Cabra i la barcelonina Mar Clapés, s’estrenarà al festival de cinema de Cambridge el 21 d’octubre. La pel·lícula és un retrat d’autor d'una parella singular, Francesc Fortí i Francina Surinyac, xef i cap de sala d’El Racó d’en Binu, a Argentona. El film mostra l’èxit i la decadència del primer restaurant català que va aconseguir dues estrelles Michelin fora de Barcelona.

Amb cuina i un estil difícil de trobar a cap altre espai gastronòmic, de fa més de cinquanta anys, Francesc Fortí i Francina Surinyach van viure l’èxit d’aconseguir les dues primeres estrelles Michelin fora de Barcelona, però al cap d’uns anys van rebutjar-les. No creien en un model que premiava el luxe i no pas la cuina, i des de llavors han sostingut el negoci sense gairebé clients. Anys durs de conflictes familiars, sobrevivint amb encàrrecs d’altres restaurants però amb l’esperança de no deixar perdre l’essència.

Segons els seus directors, Guillem Cabra i Mar Clapés, "Binu és una història d’amor i resistència, un retrat d’una parella amb caràcter que viuen d’esquena a les tendències i gaudeixen mantenint l’essència d’una cuina que no es troba enlloc més". Binu s’endinsa en un micromón instal·lat a Argentona, en un antic hotel, on els telèfons fallen, els westerns ressonen de fons i el luxe i bon viure dels anys 70 es reivindica a cada racó. Moqueta verda a les parets, cambrers amb esmòquing, plats acabats de preparar a la sala i una cuina amb secrets ben guardats.

La pel·lícula està produïda per La Manchester i, com expliquen, és un projecte amb un equip molt reduït, amb un pressupost modest i concebuda com un projecte d’artesania. El rodatge es va plantejar amb la mínima intervenció, totalment observacional, amb desenes d’hores no aprofitades buscant els moments més genuïns dels protagonistes. Després d’un any i mig de feina, entre documentació, rodatge i muntatge, Binu, història de dues estrelles comença a Cambridge el circuit de festivals de cinema internacionals.

El cartell

El cartell / La Manchester

  • EQUIP
  • Direcció: Guillem Cabra / Mar Clapés
  • Guió: Mar Clapés / Guillem Cabra
  • Producció executiva: Ricard Ustrell
  • Direcció de producció: Guillem Cabra
  • Direcció de fotografia: Paco Amate
  • So directe: Jordi Rossinyol
  • Muntatge: Mar Clapés (AMAE)
  • Banda sonora original: Ubaldo & Langüile Arkestre / Oriol Puig
  • Grafisme: Realmente Bravo
  • Etalonatge: Guillem Ventura (Hic&Nunc)
  • Postproducció de so: Àlex Vilches