Xàldiga convida a caminar per l’interior d’un correfoc amb làsers i fum a la Fira Mediterrània

L’entitat manresana participa en el projecte itinerant «Correllums» de la companyia Bàcum

Les forques emetran llum làser en el particular Correfoc de la fira

Les forques emetran llum làser en el particular Correfoc de la fira / MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Un correfoc sense foc per revisitar la tradició és la proposta que la compania Bàcum i l’entitat manresana Xàldiga proposen per divendres i dissabte en un dels espectacles itinerants de la fira. Pot semblar un contrasentit perquè l’essència del foc no pot ser substituïda per res, però en un certamen que és, alhora, exhibició i experimentació, el projecte conegut amb el suggerent títol de Correllums busca captar els trets característics de la que és una festa popular amb un enorme arrelament a Manresa.

QUAN I ON?

Divendres, a les 21 h. De la plaça de la Música a la plana de l'Om.

Divendres, a les 22.30 h. De la plana de l'Om a la plaça de la Música.

Dissabte, a les 21 h. De la plaça de la Música a la plana de l'Om.

Dissabte, a les 23 h. De la plana de l'Om a la plaça de la Música.

Durada: 45 minuts.

Gratuït.

«La gent de Bàcum, en saber que estrenarien l’espectacle a Manresa, van pensar en nosaltres per la nostra experiència en els correfocs i perquè som de la ciutat», explica Pilar Egea, presidenta de Xàldiga. La companyia radicada al barri de Gràcia de Barcelona treballa des del 2010 els vincles entre la tradició i la contemporaneïtat a través dels llenguatges de la dansa, la música i els mitjans d’expressió multimèdia. En aquesta ocasió, l’objecte de la revisió és un element central en la Festa Major de Manresa que es presenta a la fira Mediterrània amb el principal al·licient de mudar el foc per la llum del làser que sortirà de les forques que portaran els diables. Una iniciativa «única», explica la responsable de l’entitat de la capital bagenca.

Egea recorda que «el primer pas va ser l’aportació d’informació que els vem fer nosaltres sobre el correfoc». Els responsables de Bàcum van aprendre com s’organitza i es porta a terme aquesta activitat, les diferents expressions que pren la festa a Manresa, amb manifestacions com la Mostra, les figures que hi participen, les músiques que s’interpreten, ... Una transmissió de saber que, en una segona fase, va canviar de direcció: en la posada en marxa del procés d’elaboració de Correllums, els membres de Xàldiga van reformular rutines apreses durant anys dirigits pels membres de Bàcum.

«Vem fer una convocatòria oberta a tota l’entitat, no només als diables», apunta Egea. En l’espectacle que itinerarà entre la plaça de la Música (al costat del Conservatori de Música) i la plana de l’Om, hi haurà sis diables ballant i executant una nova coreografia i duent les típiques forques que els singularitzen. En comptes de foc, però, hi haurà llums de làser que executaran diverses formes i combinacions cromàtiques «amb unes músiques noves creades per a l’ocasió que s’inspiren en les nostres músiques del Correfoc i en el so dels tabals».

Xàldiga aporta al projecte tres persones més que controlen la logística de la rua i la producció de fum, un element indispensable per crear els efectes visuals juntament amb la innovadora proposta luminotècnica. «No és un correfoc sinó una rèplica», indica Egea sense voler desvelar gaire secrets d’una experiència que oscil·larà entre «el correfoc i l’espectacle» i que està essent per a Xàldiga no només una vivència «divertida» sinó tot un descobriment sobre les possibilitats d’una forma de cultura popular que pot adoptar formes insospitades.

La víbria surt al carrer

Xàldiga té un notable bagatge de participacions en la Fira Mediterrània i enguany, amb motiu de la 26a edició, se li gira feina. A la presència activa en l’espectacle Correllums, l’entitat hi sumarà diumenge la Trobada de Víbries, que tindrà lloc a les 12 h i a les 19 h amb un recorregut entre la plaça Major i la plaça de Crist Rei.

«La nostra víbria és la més antiga de Catalunya», comenta pilar Egea d’una figura del bestiari festiu de la ciutat i del correfoc que enguany compleix el quarantè aniversari. Per aquest motiu, la trobada, en que també hi és l’Agrupació de Bestiari Festiu com a organitzadora, convocarà diumenge les víbries de les localitats d’Igualada, Barcelona, El Vendrell i Castelló de la Plana. «Al matí farem una cercavila i a la tarda un recorregut amb foc», anota la presidentat de Xàldiga. Amb les dues activitats en que participarà, l’emblemàtic col·lectiu manresà referma el seu compromís amb la fira que ja ha traspassat un quart de segle de permanència a la ciutat.