El premi Pere Casaldàliga del Clam reconeix la tasca d’inserció laboral de Càritas

El projecte Fita vetlla per regularitzar i dignificar la situació laboral de les treballadores de l’àmbit de la llar i l’atenció a la gent gran

Laura Serrat

Laura Serrat

"La meva vida ha canviat per complet des que Càritas Manresa em va ajudar a trobar un lloc de treball segur i estable". És la veu de la manresana procedent del Marroc Khadija El Youssoufi, una de les participants del projecte d'inserció laboral Fita que impulsa l'entitat per tal d'acompanyar les persones en risc de quedar excloses del mercat laboral a trobar una feina en l'àmbit de la llar i l'atenció a la gent gran. La iniciativa ha estat reconeguda aquest matí amb el premi Pere Casaldàliga que concedeix el festival Clam, en una gala presentada per la dramaturga i presidenta d'Òmnium Bages, Sílvia Sanfeliu, a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, que ha recordat les víctimes del conflicte d'Israel i Palestina i ha fet un clam per la pau.

Després que l'any passat el festival atorgués el premi Pere Casaldàliga a l'entitat social L'Olivera, per la seva tasca en la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat en el sector del vi i l'oli ecològics, enguany el certamen ha dedicat el guardó al projecte Fita de Càritas Manresa. Es tracta d'una proposta que va néixer l'any 2005 amb l'objectiu de dignificar les feines relacionades amb el treball a la llar o l'atenció a les persones grans a partir d'un programa d'acompanyament que ofereix una formació a les persones amb necessitats de treball i una orientació sobre els seus drets laborals i, posteriorment, les ajuda a trobar feina mitjançant la borsa de què disposa Càritas.

El lliurament del premi l'ha fet Glòria Casaldàliga, neboda de Pere Casaldàliga, presidenta de la fundació i actual alcaldessa de Balsareny. El premi és una escultura basada en la biografia de Casaldàliga Descalç sobre la terra vermella, de Francesc Escribano, fet per l'escultura Montse Comelles a partir del disseny de l'artista de Narvarcles Queralt Valls. Després de rebre el guardó, la directora de Càritas Manresa, Fina Farrés, ha realçat que el projecte Fita "és un camí de llarg recorregut que ha permès donar resposta a les famílies amb necessitats d'atenció a domicili i, al mateix temps, oferir un acompanyament a les persones més vulnerables per regularitzar la seva situació laboral".

En més de quinze anys de trajectòria, el projecte ha ofert atenció domiciliar a més de 3.000 famílies i ha donat una oportunitat laboral a gairebé 400 persones. Algunes d'elles han estat presents en l'acte d'avui i han dedicat unes paraules d'agraïment al projecte. És el cas de Khadija El Youssoufi, que es va apuntar al projecte de Càritas l'any 2021, poc després d'arribar a la capital bagenca. El Youssoufi ha explicat que el projecte no només li va permetre trobar una feina en l'àmbit de les cures, sinó també regularitzar el seu permís de residència i treball. "Càritas sempre ha estat un punt de suport, una família que t'ofereix una oportunitat per millorar la teva situació", ha afegit.

Un record a les víctimes del conflicte entre Israel i Palestina

La gala del premi Pere Casaldàliga ha tingut un record especial per les víctimes del conflicte d'Israel i Palestina. De fet, la previsió era que l'acte fos presentat pel periodista berguedà Manel Alías, que ha excusat la seva absència perquè aquest diumenge es troba a Israel per cobrir el conflicte de l'Orient Mijtà. En aquest sentit, en un vídeo adreçat als assistents ha encoratjat Càritas a continuar treballant per fomentar la cohesió social "perquè són projectes com el vostre els que ens donen esperança en la humanitat".