El professor Dominic Keown, que el 1974 va fer classes a l'acadèmia Miller de Manresa, Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística

Catedràtic emèrit d'estudis de català a Cambridge, va aprendre català i va descobrir la cultura del país a la capital del Bages

Amb la UOC, va organitzar els primers congressos en línia dedicats a la cultura catalana i va fundar The Journal of Catalan Studies

Els quatre guardonats, Àxel Sanjosé, József Kardos, Nina Avrova i  Dominic Keown

Els quatre guardonats, Àxel Sanjosé, József Kardos, Nina Avrova i Dominic Keown / Albert Lijarcio/ACN

ACN/Redacció

El XXXII Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística, que es van lliurar anit a Ordino, va disitingir el professor Dominic Keown (Manchester, 1954), que el 1974 va fer classes a l'acadèmia Miller de Manresa, ciutat on va començar a aprendre català i a descobrir la llengua i la cultura del país. El guardó, dotat amb 6.000 euros, té per objectiu valorar el conjunt de l'obra individual d'una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l'aportació teòrica o pràctica d'una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, el reconeixement, la promoció o la defensa d'una o més cultures i nacions sense estat. El guardó l'atorguen conjuntament la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

El jurat va valorar el fet que la seva contribució a la catalanística abasti diversos àmbits, des de la docència de llengua catalana, la recerca acadèmica en el camp de la cultura, la literatura i el cinema, la traducció i la promoció de la llengua dins de les universitats on ha treballat i a través de l''Anglo-Catalan Society'.

Keown és catedràtic emèrit de Catalan Studies a Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge al Regne Unit, on impartia classes des del 1996 i on va ser director d'estudis de llengües modernes i medievals. Així, també s'ha posat en valor la integració del català en el currículum d'aquesta universitat i les tasques de promoció dels estudis de català, que han conduït a un increment exponencial d'estudiants i l'intercanvi d'investigadors catalans i britànics entre universitats.

El jurat també va recalcar que al final del segle passat, en col·laboració amb la UOC, el premiat va organitzar els primers congressos en línia dedicats a la cultura catalana. Amb la mateixa institució, va fundar el 1998 "The Journal of Catalan Studies", primera revista en línia dedicada a la catalanística i ara publicació de l'Anglo-Catalan Society. En seria el seu redactor en cap fins la seva jubilació el 2021. Durant l'últim lustre de la seva carrera, i en col·laboració amb la Xarxa Vives d'Universitats, va ser el director de cinc Congressos Internacionals per a la defensa i promoció del català entre alumnes de secundària. Cada conferència comptava amb la participació de més de 500 estudiants preuniversitaris d'una vintena d'instituts dels Països Catalans.

Keown és fill d’una família irlandesa d'immigrants. Va assistir a la Cardinal Langley School, un institut catòlic a Middleton, Manchester. Posteriorment, va estudiar català i espanyol a la Universitat de Sheffield i va passar el tercer curs de la carrera a Manresa, on feia de professor d'anglès a l'acadèmia Miller. A la capital del Bages, on conserva els vincles amb Ian Miller (un dels primers professors d'anglès a Manresa), va començar a endinsar-se en el català i descobrir la complicada riquesa de la seva llengua i cultura. Es va doctorar el 1984 amb una tesi sobre la literatura i ideologia de l'Avantguardisme a Catalunya. Posteriorment ha estat professor a la Universitat de Liverpool i a la de Bath.

La resta de guardonats

La resta de guardons van premiar el programador artístic del Sziget Festival, József Kardos, amb l'XI Premi Ramon Llull a la Promoció Internacional de la Creació Catalana (dotat amb 4.00 euros), pel seu interès en comptar, cada any, amb presència de companyies catalanes, sobretot d'arts de carrer, dansa, circ i música; Àxel Sanjosé a la Traducció Literària (4.000 euros) per haver traduït l'antologia de poemes de Joan Maragall a l'alemany i, finalment, aquest mateix reconeixement, tot i que enfocat a la seva trajectòria (6.000 euros), va reconèixer Nina Avrova per la tasca de difusió de la literatura catalana a Rússia.