FineArt d'Igualada: Un reconeixement al fotoperiodisme documental

Del 23 de febrer al 17 de març la capital de l'Anoia acollirà més de quaranta exposicions d'una setantena de fotògrafs

Entre els noms d'aquesta edició, Gunnar Knechtel, Karen Pullich, Myriam Meloni, Jordi Oliver o els igualadins Maria Gregori i Marc Quintana 

Destaquen les col·lectives "Creadores de Conciencia", amb quaranta dels fotoperiodistes més reconeguts actualment i "Guerrer@s", fotografia documental a través de la mirada de 67 fotògrafs

Presentació aquest matí del FineArt, que se celebrarà del 23 de febrer al 17 de març

Presentació aquest matí del FineArt, que se celebrarà del 23 de febrer al 17 de març / AI

Redacció

FineArt Igualada celebra la dotzena edició amb propostes que donen protagonisme a la fotografia social i documental. En aquesta edició, el certamen, de referència arreu de l’Estat, utilitza el potencial de la imatge per apropar al públic, d'una manera reflexiva, a la realitat social i cultural que ens envolta. Per fer-ho, s'han repartit les diferents propostes visuals en una quinzena d’espais expositius de la ciutat. Entre ells, el nou espai expositiu d'aquesta edició, la MaCa, on s’instal·larà una càmera fosca.

Del 23 de febrer al 17 de març es podrà gaudir d’un programa extens de fotografia i activitats paral·leles amb les obres d’una setantena de fotògrafs provinents d’arreu del món, com els alemanys Gunnar Knechtel i Karen Pullich, o la italiana Myriam Meloni; així com d'autors d’Andalusia, Navarra, País Basc, València i Catalunya. Enguany destaquen les obres de grans fotoperiodistes, tant en mostres individuals com en col·lectives. Al costat de noms com la Myriam Meloni, Alfons Rodríguez, Jordi Oliver i els igualadins Maria Gregori i Marc Quintana, es troba l’obra col·lectiva de Creadores de Conciencia amb quaranta dels fotoperiodistes més reconeguts actualment. També destaca l’exposició Guerrer@s, una iniciativa de fotografia documental que mostra la complexa situació actual que afecta a tots els àmbits de la vida, a través de la mirada de 67 fotògrafs. Julio Carbó i l’associació Catalunya Mirades Solidàries s’uneixen per homenatjar al veterà Joan Guerrero. A més, hi trobem altres reconeguts noms d'aquest món com Raquel Aznar, Pau de la Calle, Karen Pullich, Gisela Pretel, Alfons Rodríguez, Manel Serra, Asier Gogortza, Sara Boldú, Toni Barbany, Beatriz Mínguez, Robert Ramos, i Jordi Cotrina, entre d’altres.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Carme Riera, destacava avui que l'objectiu del FineArt és "apropar el món de la fotografia a tots els públics" i considerava que durant aquests 12 anys s'ha convertit "en un referent". A més, també subratllava una de les particularitats del festival és que permet "descobrir" espais d'Igualada que habitualment estan tancats al públic. Per la seva banda, el director del certamen, Ramon Muntané, exposava que enguany han volgut dedicar el festival a la "feina social" que fan els fotoperiodistes.

El festival també ofereix les fotografies del Premi Ciutat d’Igualada Procopi Llucià i el 73è Trofeu Pell de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, les fotografies de la ONG Sary Feo, el Premi Miravisions de Fotoperiodisme 2023 i la mostra fotogràfica dels Centres Educatius de l’Anoia. Per la seva banda, les escoles de disseny i fotografia continuen apostant per FineArt. Es mostren els treballs dels alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol, de GrisArt, de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), d’Elisava, de Fotoespai B.C.I., de l’Escola Groc, de la Gaspar Escola Municipal d’Art i Disseny, d'El Observatorio, de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, de l’Escola d’Art d’Olot, del TecnoCampus Mataró i de l’Aula de Fotografia Lídia Carbonell.

Les exposicions es complementen amb activitats relacionades amb el món de la fotografia com són les visites guiades (d'Iñaki Izquierdo, de Robert Ramos, de Gunnar Knechtel, de Raquel Aznar, dea Sara Boldú o de Beatriz Mínguez, entre d’altres); les taules rodones (sobre els fotoperiodistes com a notaris de la realitat social; i al voltant de l’exposició de Maria Gregori, Atrapades?); els tallers (de la Lídia Carbonell; el taller experimental per a joves o el de fotografia nocturna ) i xerrades (la transformació de l’art); a més del Ral·li FineArt Igualada de fotografia, que se celebra per vuitè any consecutiu.

Com a novetat, enguany se celebrarà un mercat de foto llibres i fotografia. A través de les xarxes socials FineArt Igualada (Facebook, Twitter - @fineartigualada i Instagram – fineartigualada) comunica totes les novetats i podeu etiquetar les vostres fotografies amb el hashtag #Fineartigd24. També podeu accedir a tota la informació a través de la web: www.fineartigualada.cat. El FineArt l'organitzen l’Ajuntament d’Igualada i l'Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI).

Subscriu-te per seguir llegint