Festival Espurnes Barroques: la 7a edició proposarà una vintena d'activitats a l'entorn de les Sonates del Rosari

El certamen, que tindrà lloc des de l'11 de maig fins al 9 de juny, recorrerà 23 municipis de la Catalunya Central

Lina Tur interpretarà les Sonates del Rosari a l'Església de Santa Maria de la Molsosa (Solsonès)

Lina Tur interpretarà les Sonates del Rosari a l'Església de Santa Maria de la Molsosa (Solsonès) / Festival Espurnes Barroques - Elisabet Bataller

Laura Busquets (ACN)

Torna el festival Espurnes Barrroques, un certamen que va néixer l'any 2018 i que ofereix experiències musicals en enclavaments barrocs de la Catalunya Central. En aquesta edició, que tindrà lloc des de l'11 de maig fins al 9 de juny, el certamen proposa una vintena d'activitats que giraran a l'entorn d'una de les Sonates del Rosari, d'Heinrich Biber.

També conegudes com les Sonates del Misteri, el seu director, Josep Barcons, ha explicat que es tracta d'un cicle de 15 sonates per a violí, "de gran dificultat", a l'abast de pocs intèrprets. Entre les activitats proposades, hi ha 14 concerts, passejades, dinars musicals, xerrades, tallers o una instal·lació poètica sonora i visual. En total, es recorrerà 23 municipis de la Catalunya Central.

El director d'Espurnes Barroques, Josep Barcons, ha explicat que el festival d'enguany aposta per "reinterpretar des del segle XXI la gramàtica que ens proposa el rosari". El director ha explicat que segurament la idea de rosari tradicional cristià té un llenguatge "que ja no ressona", "però en canvi la idea de repetició, de mantra, de trajecte, de viatge són d'una radical utilitat per a la nostra existència en el segle XXI".

Així doncs, a partir de la idea de rosari, el fil narratiu en el qual s'articulen les propostes de la programació són les Sonates del Rosari de Heinrich Biber. En l'últim cap de setmana del festival – 8 i 9 de juny-, la violinista Lina Tur Bonet n'abordarà la integral a davant dels retaules del Roser de Ponts (La Noguera) i La Molsosa (Solsonès). Els tres caps de setmana previs els actes i concerts giraran al voltant dels conceptes de goig (11 i 12 de maig), dolor (18 i 19 de maig) i glòria (1 i 2 de juny).

D'acord amb cada un d'aquests conceptes, cada cap de setmana hi haurà un jove violinista com a protagonista que desgranarà cada un dels cicles de la integral de les sonates de Biber tot fusionant el tractament instrumental i contrapuntístic que fa el compositor amb manifestacions complementàries, del sud, de caire popular, homfònic i vocal. D'aquesta manera, el cicle de goig s'interpola amb el 'cantu a tenore' sard, el cicle de dolor amb flamenc, mentre que el de glòria amb música a veus popular catalana. Tots aquests concerts dedicats al rosari tindran lloc al davant de retaules del Roser (Salelles, Correà i Matamargó).

Una "picada d'ullet" a 'American Beauty'

D'altra banda, Barcons ha destacat que el cartell del festival és "una picada d'ullet" a la pel·lícula nord-americana 'American Beauty'. Protagonitzat per la jove soprano Alexandra Nowakowski, que actuarà al costat de l'Orquestra del Miracle, el cartell del festival al·ludeix a aquesta dimensió del rosari des d'una òptica "fresca i suggeridora", entenent el rosari literalment com un camp de roses.

Roda de premsa al Palau de la Generalitat per presentar el festival Espurnes Barroques

Roda de premsa al Palau de la Generalitat per presentar el festival Espurnes Barroques / Cedida a l'ACN pel Festival Espurnes Barroques / ACN

El programa compta amb una gran varietat de propostes més enllà de les sonates que van des d'una performance poètica a càrrec dels poetes Felipe Cussen i Víctor Sunyol, un dinar i tast entre vinyes acompanyat de la música de Le nuove musiche, un diàleg organitzat pel Museu del Barroc entre Maria Garganté i l'escriptor Raül Garrigasait, un taller de polifonies tradicionals a càrrec de Jaume Ayats passant per un concert amb un conjunt de cant gregorià que recrearà la música que sonava als convents femenins napolitans del segle XVIII durant la Setmana Santa.

El concert inaugural serà a l'església de La Pobla de Claramunt (Anoia) a càrrec de Cantoría. Oferiran una proposta al voltant dels cants del cicle de Nadal. El punt i final serà diumenge 9 de juny a la tarda a Castelltallat (Bages) amb l'actuació de la soprano Núria Rial, acompanyada de Vespres d'Arnadí, dirigida per Dani Espasa.

Enguany totes les activitats comptaran amb tastos gastronòmics inclosos en el preu de l'entrada -de 20 euros- per posar en valor el producte local i de proximitat. Precisament aquesta aposta per la gastronomia ha permès al festival obtenir un ajut de 145.000 euros impulsat conjuntament pels departaments de Cultura, Empresa i Acció Climàtica. El pressupost total del festival s'enfila al voltant dels 300.000 euros.

El president de la Fundació Espurnes Barroques, Jaume Badia, ha posat en valor que hi ha molta gent al territori que creu en el festival perquè "passen coses al seu municipi i als municipis del costat". Badia ha destacat que el festival també fa "reviure" el patrimoni. "Els músics incorporen noves partitures que fan reviure la música, però el públic ve a llocs insospitats i fa reviure aquell patrimoni", ha dit Badia.

A banda, el festival també programarà una cinquantena d'accions socials i educatives. Enguany, el festival es desplegarà a les comarques del Solsonès, el Bages, l'Anoia i la Segarra. S'hi afegeixen també La Noguera i el Berguedà.