«Ahsoka»: Heroïna en el món «Star Wars»

L’actriu Rosario Dawson caracteritzada com a Ahsoka Tano, a la sèrie ‘Ahsoka’

L’actriu Rosario Dawson caracteritzada com a Ahsoka Tano, a la sèrie ‘Ahsoka’ / Suzanne Tenner

Juan Manuel Freire

Per als que han seguit Star Wars bàsicament a través de les pel·lícules més canòniques, l’aparició de Rosario Dawson com a Ahsoka Tano a The mandalorian va significar la trobada amb un nou personatge; per a alguns, un enamorament sobtat. Però aquesta antiga jedi de la raça alienígena togruta –que es caracteritza pels seus caps de llargues cues i astes buides i les seves canviants marques facials– és, en realitat, una vella coneguda per als fans més completistes de la saga, aquells que han estudiat amb atenció tots els seus marges: sèries animades, llibres i còmics o videojocs. 

En altres paraules: Ahsoka (Disney+) no és la coronació prematura d’un personatge secundari de The mandalorian i, després, El libro de Boba Fett, sinó la consagració definitiva d’una heroïna amb una història que es remunta a gairebé fa dues dècades, quan George Lucas i el seu aprenent Dave Filoni li van donar forma per a la pel·lícula i sèrie animades The clone wars. 

Com recordava el mateix Filoni en l’última Star Wars Celebration, tot va començar amb set senzilles paraules de Lucas: «Vull que Anakin tingui una padawan». Partint d’aquesta breu indicació, el futur braç dret de Jon Favreau a The mandalorian va començar a dissenyar i desenvolupar aquesta jedi adolescent enviada pel gran mestre Yoda a acabar d’aprendre els dictats de l’Orde junt amb el futur Vader. 

Una imatge de la sèrie

Una imatge de la sèrie / Suzanne Tenner

El passat

«Es tractava d’agafar Anakin –que és jove i impetuós– i donar-li una responsabilitat», va afirmar Filoni sobre la seva missió a la revista Empire. A la pel·lícula que servia d’introducció a la sèrie The clone wars, Ahsoka es guanyava el respecte del seu mestre quan unien forces per rescatar Rotta, l’adorable però pudent fill de Jabba el Hutt. En el fons, una missió amb finalitats estratègiques per guanyar la guerra contra els separatistes. 

En la seva versió en sèrie, The clone wars va continuar explicant històries d’Ahsoka, com després la celebrada Star wars rebels, en què vèiem una heroïna una mica més madura, marcada per un passat complicat que incloïa el trauma d’haver sigut injustament acusada del bombardeig del Temple Jedi. Després d’això va perdre la fe en l’Orde i es va dedicar a defensar el bé a la seva manera. 

Es recomana recuperar almenys l’episodi final de Rebels per recordar (o familiaritzar-se amb) personatges que tornaran a aparèixer o a ser citats a Ahsoka. De fet, aquesta nova sèrie ha sigut descrita per Filoni, segons explicava Dawson a la revista Total Film, com una espècie de cinquena temporada tardana d’aquesta sèrie animada. Al seu epíleg vèiem la rebel mandaloriana Sabine Wren anant amb Ahsoka a la recerca del comandant Ezra Bridger, que havia salvat el planeta Lothal exiliant-se al desconegut amb el malvat Thrawn. Amb Ahsoka, Filoni (aquí exerceix de creador, showrunner i codirector) sembla voler explicar-nos per fi com va acabar aquesta missió de rescat.

Un fotograma de la sèrie

Un fotograma de la sèrie / Suzanne Tenner

Malvats d’alt nivell

Ja en el tràiler estrenat l’11 de juliol vam poder veure debutar el gran almirall imperial Thrawn en imatge real. La veu resultarà familiar per als fans completistes: al contrari que amb personatges com Ahsoka i Sabine (en la nova sèrie encarnada per Natasha Liu Bordizzo), l’actor que el va interpretar en animació, Lars Mikkelsen, torna a fer-ho ara en impactants carn i ossos. 

Forces sinistres semblen haver posat en marxa un pla per rescatar de l’exili Thrawn. Entre aquestes forces hi trobem una vella coneguda: la malvada magistrada Morgan Elsbeth (Diane Lee Inosanto), i del seu passat n’aprendrem una enormitat. I també un parell de noves figures temibles: un mestre i una aprenent, Baylon Skoll (a qui dona vida el recentment finat Ray Stevenson) i Shin Hati (Ivanna Sakhno), tot i que les espases làser o l’ús de la Força no han d’enganyar ningú. Aquesta gent no és jedi. 

L’excel·lent repartiment es completa amb Mary Elizabeth Winstead com la twi’lek Hera Syndulla, que ha passat de pilota a general de la Rebel·lió, i David Tennant posant veu, com en la sèrie The clone wars, al droide arquitecte Huyang, aquell que ajudava els joves jedi a construir les seves primeres espases làser. 

Un fotograma del tràiler

Un fotograma del tràiler / Lucasfilm Ltd.

El que ve

A l’horitzó hi trobem un bon grapat de sèries de la franquícia, però el que no és clar és quan arribaran exactament a les pantalles. Per a finals del 2023 s’esperava Skeleton crew, intent de Jon Watts (director de l’última trilogia de Spider-Man) d’injectar l’esperit d’Els goonies a la saga galàctica, però el títol no va aparèixer al llistat de pròximes estrenes presentat a l’últim informe de guanys de Disney. Segurament es retarda fins al 2024, quan hauria d’arribar també The acolyte, creació de Leslye Headland (Muñeca rusa) en clau de thriller de misteri amb influències de Kill Bill.

D’altra banda, gairebé alhora que s’aturava el rodatge de la nova temporada d’Andor per la doble vaga, s’anunciava un suggerent relleu en el projecte de sèrie sobre Lando Calrissian: ara seran Donald i Stephen Glover, germans i col·laboradors a Atlanta (i el primer d’ells, un jove Lando a Han Solo), els que miraran de donar llum sobre l’icònic caçarecompenses.