«Todos mienten»: Què faries si el teu fill fos l’assassí?

Movistar Plus+ ha estrenat la segona temporada de la sèrie de Pau Freixas, un ‘thriller’ amb tocs de comèdia que a més de mentides, secrets i traïcions serveix un debat moral

L’elenc de la sèrie coral «Todos mienten», de Pau Freixas

L’elenc de la sèrie coral «Todos mienten», de Pau Freixas / MOVISTAR PLUS+

Inés Álvarez

La primera temporada es va plantejar com un cluedo, un complicat puzle en el qual les peces semblaven encaixar, tot i que sempre hi havia una aresta que impedia col·locar-les. Aquesta segona, que acaba d’estrenar Movistar Plus+, es presenta com una xarxa de mentides que van teixint els protagonistes i que a poc a poc els va atrapant. Però ja no hi ha marxa enrere. Impossible dir la veritat. Sobretot si sospites que el teu fill pot ser l’assassí. ¿Fins on arribaria un pare o una mare per protegir-lo?  

Irene Arcos (El embarcadero, Vis a vis, Élite), l’actriu que dona vida a Macarena –una dona que va tenir una relació íntima amb un menor que va ser gravada i difosa, i que va desencadenar la tragèdia que va acabar amb l’assassinat del noi– explica que al seu personatge, que només pensava en la seva felicitat, el mou ara defensar la seva filla, de qui sospita que va matar el seu jove amant. «El motor del meu personatge aquesta temporada és ser una bona mare. Ara vol fer-ho bé. Però ho fa d’una manera matussera, impulsiva i en què es va enredant en mentides. I de vegades, mentir per protegir passa factura», revela.

Ernesto Alterio i Natalia Verbeke en «Todos mienten»

Ernesto Alterio i Natalia Verbeke en «Todos mienten» / MOVISTAR PLUS+

Natalia Verbeke (El nudo, Ana Tramel: el juego), es posa en la pell malalta d’Ana, la mare del jove mort, que calma el seu profund dolor ocultant una cosa que podria perjudicar Macarena, que porta al ventre el seu futur net: que totes dues van matar (o això creuen) el marit d’aquesta. «Ana es converteix en un cavall desbocat que no hi ha qui controli, que es mou per les entranyes, per l’instint», diu.

Eva Santolaria (Cites, Sé quién eres), que interpreta Yoli, una mare i dona entregada que sempre fa el que s’espera d’ella, veurà trontollar els seus principis i sospesarà si dir la veritat (la seva veritat), complicarà encara més les coses. «Quan es planteja què passaria si fossin els seus fills, comença a fer una cosa diferent del que és correcte. I la primera fitxa que cau genera que d’altres vagin caient i la bola es faci cada vegada més grossa», explica.  

Perquè aquest és el debat moral que sacseja tots els personatges. «Si és el fill d’un altre, hi ha una objectivitat, però quan et toca a tu, hi ha una cosa animal de protecció en què la moralitat i l’ètica desapareixen, perquè el que vols és protegir-lo», afirma Verbeke.

A buscar la veritat es llança l’única persona a qui li interessa trobar-la: Maite, paper que interpreta Miren Ibarguren (La que se avecina, Supernormal), la policia que arrossega els seus propis problemes . «La seguirem veient una mica fora de lloc. Es planteja com una outsider. Tots mantenen els seus matrimonis, però ella, després de la separació del personatge de Juan Diego Botto, es queda una miqueta fora del cercle. A sobre, la seva filla passa d’ella, la tracta fatal», explica l’actriu.

Girs i salts de temps

En els nous capítols se succeeixen, a més de mentides, secrets i alguna traïció, els salts en el temps, els girs de guió i les diferents teories sobre qui és l’assassí, que es desmunten al cap de poc de ser formulades. Una estructura complexa que només sap portar Pau Freixas (Cites, Sé quién eres), creador, director i guionista de la sèrie: «El Pau ho té tot claríssim i t’ajuda a transitar per llocs molt complicats», diu Ibarguren. També, malgrat el drama, no falten els moments de comèdia. «La vida és així: es barregen el drama, la tragèdia i el riure», observa Verbeke.

Juntament amb les actrius, repeteixen Juan Diego Botto, Leonardo Sbaraglia, Ernesto Alterio, Jorge Bosch, Carmen Arrufat, Berta Castañé, Lu Colomina, Amaia Salamanca i Marc Balaguer. I s’incorporen Alberto San Juan i Kiti Mánver.