El Govern anuncia ajudes de 28 milions per als sectors d'horticultura, vinya i fruita seca

La dotació té l'objectiu que "cap explotació" vegi en perill la seva supervivència per la sequera 

La Taula Agrària, presidida pel conseller d'Acció Climàtic, David Mascort

La Taula Agrària, presidida pel conseller d'Acció Climàtic, David Mascort / Cinto Mora/ACN

M.P./C.M./ACN

El Govern ha aprovat un nou paquet d'ajudes de 28 milions d'euros destinat als sectors d'horticultura, vinya i fruita seca. Així ho ha anunciat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després de reunir-se amb les agrupacions agràries del sector primari en el marc de la Taula Agrària. Es tracta del tercer paquet d'ajudes que l'Executiu ha aprovat, i que, juntament amb els dos anteriors, ha elevat fins als 120 milions les ajudes als sectors agraris. "És una quantitat molt important de diners que el Govern aporta amb molt d'esforç", ha dit Mascort, que també ha afegit que la voluntat de l'executiu és que "cap explotació" vegi en perill la seva supervivència per culpa de la sequera.

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que no són ajuts "que contemplin el total d'ingressos habituals dels pagesos en una situació sense sequera". "Són un coixí per garantir la seva supervivència", ha matisat. Aquestes dotacions, segons el Govern, han de "complementar" la compensació econòmica que els pagesos cobren de les seves respectives assegurances.

En la mateixa línia, Mascort ha explicat que és el tercer paquet de mesures, però "que no serà l'últim". De fet, ha anunciat que s'està fent un seguiment setmanal, a través de la taula tècnica, per determinar l'afectació d'altres sectors, com "el de l'olivera o la garrofa", que seran els pròxims afectats en rebre l'ajut.

"Estem contents perquè ho fem d'acord amb les organitzacions, i és una bona forma d'explicar que anem de la mà dels implicats", ha dit Mascort. De fet, la Taula Agrària s'ha reunit un dia després que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) declarés per primer cop a Catalunya l'escenari d'emergència, concretament a l'aqüífer del Fluvià-Muga i a l'embassament de Riudecanyes. 

Mesures com a "salvavides"

Al seu torn, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha valorat positivament el nou paquet d'ajudes anunciat, però ha demanat a la Generalitat de Catalunya que es tinguin en compte per futures ajudes els sectors que, de moment, no estan sent "valorats".

En aquesta línia, ha qualificat les ajudes destinades al sector com a "salvavides" per intentar passar l'any i ha criticat "l'infradotació econòmica per part de l'estat". Davant les crides d'algunes veus que demanen disminuir els regadius, Caball ha dit que "produir alimentació sense aigua a una zona mediterrània és impossible". Per això, ha destacat que s'ha de fer una millor gestió de l'aigua amb una bona previsió i optimització d'aquest recurs.

"El sector agrari i ramader ha estat el gran perjudicat en aquest moment i el que ha fet un gran sacrifici pel conjunt de la ciutadania en aquest país" ha dit Caball en referència a les mesures i restriccions d'aigua que han aplicat pagesos i ramaders.