El preu dels carburants torna a pujar per novena setmana consecutiva i la gasolina s'enfila fins als 1,73 euros el litre

El dièsel s'encareix fins als 1,62 euros el litre, el preu més alt des del febrer

Els carburants tornen a pujar

Els carburants tornen a pujar / Arxiu/EDUARD VEGA

ACN

Els carburants s'han encarit per novena setmana consecutiva, segons les dades publicades al Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Durant els últims set dies el preu de la gasolina a les estacions de servei de l'Estat ha pujat fins als 1,731 euros el litre, el 0,58% més que la setmana anterior, i ha assolit el màxim des de finals de juliol de l'any passat -cal tenir en compte, però, que aleshores el preu tenia el descompte de 20 cèntims el litre per part del govern espanyol-. Per la seva banda, el dièsel s'ha encarit fins als 1,622 euros el litre, el 0,62% més que la setmana anterior, i continua en nivells màxims des del febrer, és a dir, dels últims sis mesos. L'espiral alcista del preu dels combustibles va començar a finals de juliol.

Les dades constaten que omplir un dipòsit de gasolina durant l'última setmana ha estat el 8,8% més car que a principis d'estiu -aleshores costava 1,591 euros el litre-, mentre que en el cas del dièsel el percentatge s'enfila fins al 12,87% -aleshores se situava en 1,437 euros el litre. Amb el repunt dels últims set dies omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina ha costat uns 95 euros i de dièsel al voltant de 89 euros.

El preu dels carburants va començar a pujar coincidint amb les vacances d'estiu. L'encariment també s'atribueix a la pujada del preu del barril de Brent, el tipus de petroli de referència a Europa.