El Govern català crearà un fons per participar en empreses estratègiques

Aquest nou instrument de l'Executiu es configurarà amb l'Institut Català de Finances

Producció a la planta de Seat de Martorell

Producció a la planta de Seat de Martorell / ARXIU/SEAT

Agustí Sala. Barcelona

Lligar curt les empreses que es consideren estratègiques per a Catalunya o per evitar la pèrdua de centres de decisió. Aquest és l'objectiu del fons que ha anunciat el president Pere Aragonès durant el seu discurs al Parlament durant el Debat de Política General. Aquest instrument es configurarà amb l'Institut Català de Finances (ICF) i està previst que entri en funcionament abans que acabi la tardor, segons fonts de l'Executiu català.

Encara no s'han fixat criteris sobre quines empreses, amb quina facturació, quins sectors i quina dotació inicial tindrà aquest fons, segons les mateixes fonts. En tot cas, l'objectiu és entrar en el capital de companyies que siguin considerades estratègiques per a Catalunya. Aquest fons és un un instrument sobre el qual fa mesos que es treballa, asseguren les fonts consultades. Segons Aragonès, aquesta eina serà "clau" per al desenvolupament industrial. La intenció essencial és que tingui "un caràcter tractor" en el conjunt del teixit industrial català.

El model en què s'ha inspirat el Govern és el de l'Executiu del País Basc. En aquest territori tenen el fons Finkatuz, que enguany arribarà als 300 milions d'euros, després que l'Executiu basc hi hagi injectat 40 milions més que li van permetre entrar en el capital d'ITP Aero.

Una part de la dotació d'aquest fons basc ja s'ha gastat. Destaquen dues operacions: el reforçament de la posició en CAF fins a aconseguir el 3% del capital i la venda d'ITP Aero, en què el govern basc ha aconseguit un pacte per adquirir el 6% de la companyia i disposar d'un seient al consell d'administració. Des de la seva creació el 2021, aquest fons ha invertit 104 milions en participacions industrials, entre les quals també hi ha Kaiku.

En principi, Finkatuz té com a objectiu empreses dels sectors de l'aeronàutica, l'alimentació, l'automoció, les biociències, continguts digitals, ecoindustrias, energia, maquinària, productes i instal·lacions siderúrgiques, tecnologies electròniques i de la informació, transports, mobilitat i logística. De totes maneres, no es tracta d'una llista tancada sinó que es pot modificar al llarg del temps.