Brussel·les posa en marxa un pla per protegir sectors tecnològics "crítics" per contrarestar la dependència de la Xina

Les primeres actuacions s'emmarcaran en l'àmbit dels semiconductors, la tecnologia quàntica, la IA i la biotecnologia

Vera Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea

Vera Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea / Ariu/Oliver Hoslet/EFE

Albert Cadanet/ACN

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts la posada en marxa d'un pla per protegir sectors tecnològics "crítics". Tot i que la comunicació no fa referència explícita a la Xina, les àrees d'actuació proposades són aquelles on el gegant asiàtic té un fort pes i on la dependència de la Unió Europea (UE) és més elevada. Les primeres accions es faran en el camp dels semiconductors, la intel·ligència artificial, la tecnologia quàntica i la biotecnologia. La recomanació s'emmarca dins el comunicat que van emetre al juny Brussel·les i l'alt representant de la UE, Josep Borrell, on subratllaven la importància de preservar "els màxims nivells d'obertura" però, alhora, "minimitzar riscos" en un context marcat per "un increment de les tensions geopolítiques".

Segons ha detallat l'executiu, les diferents àrees tecnològiques han estat seleccionades sobre la base de tres criteris. En primer lloc, s'ha tingut en compte el caràcter "transformador" de cada sector, avaluant la seva rellevància per impulsar "augments significatius de rendiment". En segon lloc, s'ha analitzat el "risc de fusió civil i militar", posant especial atenció en si l'ús de determinades tecnologies pot comprometre la pau i la seguretat dels països.

El tercer criteri s'ha centrat en el risc que la tecnologia pot suposar per a la violació dels drets humans, incloent restriccions a les llibertats fonamentals.

L'estudi ha conclòs que els quatre sectors escollits són els més exposats a possibles amenaces. Malgrat tot, la Comissió ja ha identificat sis àrees tecnològiques addicionals on també preveu dur a terme actuacions de prevenció de riscos.

Anàlisis preliminars

Brussel·les recomana que els estats membres, juntament amb la Comissió desenvolupin una sèrie d'avaluacions col·lectives per cada una de les quatre àrees seleccionades abans que acabi l'any. En aquestes també es contempla la participació del sector privat, que haurà de garantir la protecció de la confidencialitat.

Posteriorment, a partir de la primavera de l'any vinent, l'executiu comunitari valorarà si convé posar en marxa noves anàlisis en altres sectors. Segons fonts diplomàtiques, algunes de les actuacions que estan sobre la taula passen per destinar més inversió a certs sectors, buscar nous socis comercials o disminuir gradualment les relacions amb territoris que poden ser més problemàtics.

La UE vol ser un agent decisiu

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, ha recalcat que la Unió Europea vol ser "un agent decisiu" i no "un pati d'escola" –'it wants to be a player and not a playground', ha dit en anglès- en tecnologia, un sector que es troba "al cor de la competició geopolítica". "Amb aquest enfocament, continuarem sent un soci obert i previsible, però alhora un que potencia els seus avantatges competitius i fa front a les seves dependències", assenyala.

Per la seva banda, el comissari per al mercat intern, Thierry Breton, la comunicació d'aquest dimarts posa de manifest el compromís de la UE de "reduir els riscos econòmics", tot subratllat la importància de "monitorar constantment" les tecnologies crítiques als vint-i-set.