Les empreses del sector de la salut mental representen gairebé el 4% del PIB català i donen feina a 62.000 treballadors

A Catalunya hi ha més de 700 companyies i les que més facturen són les relacionades amb la indústria farmacèutica

Unitat de salut mental infantojuvenil d'Althaia

Unitat de salut mental infantojuvenil d'Althaia / Arxiu/Mireia Arso

ACN

Catalunya compta amb 772 empreses del sector de la salut mental i l'autonomia personal, que facturen uns 9.244 milions d'euros anuals, l'equivalent al 3,79% del PIB català. Ho revela un estudi d'Acció, l'agència per la competitivitat del Govern, que detalla que el sector dona feina a 62.104 treballadors. Un 68% de les companyies són proveïdors de serveis, seguides de les especialitzades amb la indústria farmacèutica (15%), la tecnologia mèdica (11%) i la salut digital (6%). En relació amb la facturació, el gruix es concentra en la indústria farmacèutica. Vuit de cada deu empreses són pimes. L'estudi també ressalta que es tracta d'un sector "jove i en creixement", ja que la meitat de les companyies s'han constituït en els últims 20 anys.

Per fer comparacions, l'última vegada que es van recollir dades similars va ser el 2017, tot i que aleshores no es van comptabilitzar les companyies dedicades a l'autonomia personal. Segons ACCIÓ, enguany les empreses dedicades al sector de la salut mental s'han triplicat respecte de fa sis anys i el volum de facturació s'ha multiplicat per sis.

Pel que fa a la facturació, el document detalla que la indústria farmacèutica lidera el sector amb gairebé la meitat del total (4.457 milions d'euros, un 48%), seguida de la salut digital (24%), els proveïdors de serveis (20%) i la tecnologia mèdica (8%).

L'informe també apunta que les tendències i oportunitats de negoci del sector giren entorn del desenvolupament de solucions específiques amb noves tecnologies com la robòtica, la impressió 3D o les tecnologies.

L'estudi s'ha elaborat en col·laboració amb el Clúster de Salut Mental de Catalunya i s'ha publicat coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el pròxim 10 d'octubre.