El Govern sancionarà des de l'any que ve els restaurants de més de 10 treballadors sense pla contra el malbaratament

La Llei de prevenció de pèrdues i malbaratament està en vigor des de l'any 2020

Una imatge de les primeres hores del Gastronòmic Fòrum Barcelona 2023

Una imatge de les primeres hores del Gastronòmic Fòrum Barcelona 2023 / ACN

ACN

El Govern sancionarà des del primer semestre de l'any vinent els restaurants de més de 10 treballadors que no tinguin un pla contra el malbaratament alimentari. El pla serà obligatori un cop s'aprovi el reglament de la Llei de prevenció de pèrdues i malbaratament, en vigor des del 2020. Aquest dilluns el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat al Gastronòmic Fòrum Barcelona una 'Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals', que pretén recordar als restauradors l'obligatorietat del pla. Ara, doncs, s'està en una fase "informativa", segons ha dit a l'ACN el director general d'Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, Joan Gòdia.

Gòdia ha recordat que la llei 3/2020 obliga els restaurants al pla de pèrdues i lluita contra el malbaratament, "un pla que pot ser individual o fet per a seccions de gremi" i a quantificar les pèrdues i malbarataments que tenen de manera anual.

També hi ha mesures específiques, com la "promoció de productes de proximitat" i de l'obligació de posar a disposició dels usuaris recipients reciclables per endur-se el menjar que els ha sobrat.

Són mesures que seran de compliment obligat un cop entri en vigor el reglament de la llei, fet que Gòdia ha augurat que passarà el primer semestre de l'any vinent. El Govern, però, ha volgut anar "pas a pas", i per això prèviament s'han estipulat una fase de "sensibilització". És en aquesta fase on s'emmarca la guia presentada avui.

"Aquesta guia el que pretén és ajudar els restaurants i les cuines centrals a assolir aquest compliment, explicar què han de fer i com ho han de fer".

Gòdia ha recordat que el sector de la restauració no és el que està a la punta de llança del malbaratament, i en aquest sentit ha recordat que les dades indiquen que un 9% del menjar que processen els restaurants es llença davant del prop del 60% que es calcula per a les llars. Però afegeix que han volgut començar "sensibilitzant" aquest sector perquè "el restaurant és un lloc afable on la gent està distesa i se li pot comunicar els missatges de valorar els aliments o de no llençar res".

Un terç del menjar que es produeix al món es perd o es malbarata

El pla contra el malbaratament es tracta d'una de les mesures que l'executiu català impulsa en el marc de l'Objectiu del Desenvolupament Sostenible que estipula que l'any 2030 el menjar que es llença s'ha de rebaixar a la meitat de l'actual.

En aquest sentit Gòdia ha recordat xifres segons les quals un terç dels aliments que es produeixen al món es perden o es malbaraten. O bé dades recents d'Eurostat segons les quals cada europeu llença anualment 131 quilos de menjar.

"És un problema de tots i la solució està en mans de tots", ha afirmat Gòdia, que ha subratllat que "només que reduíssim un 25% del malbaratament al món acabaríem amb la desnutrició". Dades globals que són "impactants", ha afirmat.