L'1 d'octubre de 2023 va entrar en vigor una de les noves reformes del sistema de pensions: l'equiparació de cotitzacions per les persones que treballen a mitja jornada. Si treballes mitja jornada, cotitzaràs com a jornada completa. A més, les dades han demostrat que les dones, fins ara, eren les persones més desafavorides en condicions laborals. Per aquest motiu, se'ls vol concedir una "igualtat" de condicions.

Les dones i la bretxa de gènere

Malauradament, vivim en una època on hi ha molt masclisme i la bretxa entre homes i dones, encara és molt gran en molts àmbits de la vida. Així i tot, des del Govern, s'estan prenent algunes mesures per poder començar a equilibrar la balança. 

Com ja hem comentat, la majoria dels contractes a mitja jornada els tenen les fèmines, segons les estimacions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Amb el que això comporta, és clar! Menys cotització i a l'hora de sol·licitar una prestació, l'import i el temps, clarament, es veurà molt repercutit. 

Treball a mitja jornada @ cookie_studio

La mitja jornada, la gran majoria de vegades, es produeix per la incompatibilitat que hi ha entre ser mare i dona. Havent d'adequar la jornada al o als fills. Gràcies a aquesta reforma, a Espanya es beneficiaran més de 2,8 milions de dones treballadores.

Les prestacions i les dones

Normalment, a l'haver cotitzat menys hores, la quota i el temps de les prestacions és menor, perjudicant greument l'economia de la unitat familiar de la dona. Per aquest motiu, quan parlem de prestacions per incapacitat permanent, temporal, naixement o cura de menors, l'ajuda ja hi és contemplada.

Com puc veure les modificacions de la meva cotització

  • Hauràs d'entrar al portal Importass de la Seguretat Social
  • Des d'allà, escollir l'opció "consultar vida laboral"
  • A continuació, et demanarà que verifiquis la teva identitat a través d'un SMS, clau permanent o certificat electrònic
  • Quan hagis verificat la teva identitat, podràs descarregar-te l'informe de vida laboral amb data actualitzada de descàrrega del document
  • Quan tinguis o vegis el document, has de buscar la casella que posa "C.T.P.% sobre la jornada habitual de l'empresa". Allà hi veuràs els canvis de cotització. Tot i que, la Seguretat Social informa que, potser encara no estan reflectits en el nostre informe perquè el canvi ha estat molt recent.