Si treballes a temps parcial, comprova si t'han canviat les cotitzacions de la Seguretat Social

T'expliquem com fer-ho, pas a pas!

A més, descobreix quines persones són les més beneficiades per la reforma del sistema de pensions

Comprova si t'han canviat les cotitzacions de la Seguretat Social

Comprova si t'han canviat les cotitzacions de la Seguretat Social / pressfoto

L'1 d'octubre de 2023 va entrar en vigor una de les noves reformes del sistema de pensions: l'equiparació de cotitzacions per les persones que treballen a mitja jornada. Si treballes mitja jornada, cotitzaràs com a jornada completa. A més, les dades han demostrat que les dones, fins ara, eren les persones més desafavorides en condicions laborals. Per aquest motiu, se'ls vol concedir una "igualtat" de condicions.

Les dones i la bretxa de gènere

Malauradament, vivim en una època on hi ha molt masclisme i la bretxa entre homes i dones, encara és molt gran en molts àmbits de la vida. Així i tot, des del Govern, s'estan prenent algunes mesures per poder començar a equilibrar la balança. 

Com ja hem comentat, la majoria dels contractes a mitja jornada els tenen les fèmines, segons les estimacions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Amb el que això comporta, és clar! Menys cotització i a l'hora de sol·licitar una prestació, l'import i el temps, clarament, es veurà molt repercutit. 

Treball a mitja jornada

Treball a mitja jornada / @ cookie_studio

La mitja jornada, la gran majoria de vegades, es produeix per la incompatibilitat que hi ha entre ser mare i dona. Havent d'adequar la jornada al o als fills. Gràcies a aquesta reforma, a Espanya es beneficiaran més de 2,8 milions de dones treballadores.

Les prestacions i les dones

Normalment, a l'haver cotitzat menys hores, la quota i el temps de les prestacions és menor, perjudicant greument l'economia de la unitat familiar de la dona. Per aquest motiu, quan parlem de prestacions per incapacitat permanent, temporal, naixement o cura de menors, l'ajuda ja hi és contemplada.

Com puc veure les modificacions de la meva cotització

  • Hauràs d'entrar al portal Importass de la Seguretat Social
  • Des d'allà, escollir l'opció "consultar vida laboral"
  • A continuació, et demanarà que verifiquis la teva identitat a través d'un SMS, clau permanent o certificat electrònic
  • Quan hagis verificat la teva identitat, podràs descarregar-te l'informe de vida laboral amb data actualitzada de descàrrega del document
  • Quan tinguis o vegis el document, has de buscar la casella que posa "C.T.P.% sobre la jornada habitual de l'empresa". Allà hi veuràs els canvis de cotització. Tot i que, la Seguretat Social informa que, potser encara no estan reflectits en el nostre informe perquè el canvi ha estat molt recent.