La Seguretat Social informa: canvia la quota variable d'autònoms, encara ets a temps!

S'han acabat les quotes fixes, si la teva facturació varia

Coneix els canvis, les condicions i com fer-ho possible

Les quotes dels treballadors autònoms

Les quotes dels treballadors autònoms

L'1 de gener de 2023 va entrar en vigor el Decret 12/2022 de reforma del sistema de cotització dels treballadors per compte propi. En aquest nou marc, s'han dut a terme diversos canvis importants envers la quota i facturació dels autònoms. És per això, que és molt important estar al dia dels teus guanys i fer-ne una bona previsió, per pagar el que et pertoca i no de més.

El Decret 12/2022

Gràcies a aquest decret, els autònoms poden cotitzar segons els seus rendiments mensuals. Això vol dir que, no hi ha una quota màxima o mínima, sense tenir en compte la facturació mensual del treballador per compte propi. 

El nou sistema vigent des de l'1 de gener de 2023 ha permès que hi hagi 15 trams de cotització segons els guanys, aconseguint un sistema de pagament just. Tot i això, no tots els autònoms facturen les mateixes quantitats cada mes, així doncs, des de la Seguretat Social s'ha donat l'opció a tenir una quota variable, la qual es pot modificar segons els ingressos que es preveuen tenir en els pròxims mesos.

La quota variable

Amb aquesta quota, cada dos mesos pots notificar i canviar la teva previsió d'ingressos. D'aquesta manera la teva quota s'ajustarà als beneficis previstos dels següents mesos. Per tal de fer el canvi de guanys a la Seguretat Social, només necessitaràs entrar a la seu electrònica i seguir els següents passos.

Canvia els teus guanys a la Seguretat Social

Primer, has d'entrar a la seu electrònica Importass de la Seguretat Social. Per tal d'accedir al teu espai personal necessitaràs utilitzar el DNI electrònic, una Clau Permanent, tenir instal·lat el certificat electrònic a l'ordinador o, en cas que no disposis de cap d'aquests sistemes, també es pot entrar a través d'un codi que t'enviaran per SMS al mòbil. 

A continuació, hauràs de buscar l'apartat d'autònoms i seleccionar l'espai on posa "modifica les dades de treball autònom". En aquest apartat, hi trobaràs una opció que posarà "quota i cotització" i "modificar". Des d'allà podràs fer els canvis pels teus pròxims dos mesos. 

Canvia els teus guanys i quotes d'autònoms

Canvia els teus guanys i quotes d'autònoms / Importass - Seguretat Social

La previsió de guanys i la quota de gener del 2024, la pots canviar des d'ara fins al 31 de desembre.

És important destacar que tens sis canvis a l'any i que, els guanys previstos han de ser el més real possible per evitar futures sorpreses. Tots aquests canvis en les cotitzacions continuaran duent-se a terme fins al 2025.