La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social i al SEPE: una societat va estafar 300.000 euros a l'Administració

52 detinguts arreu del territori espanyol

El cap de la trama tenia la seu central a Albacete

Estafen 300.000 euros a la Seguretat Social i al SEPE

Estafen 300.000 euros a la Seguretat Social i al SEPE / wirestock

Enganyar a l'Administració no és una bona idea i així ho ha desvelat aquest cas, en el qual 52 persones han estat detingudes per frau al SEPE i a la Tresoreria de la Seguretat Social. Els estafadors havien recaptat 304.094 euros, enganyant als treballadors i treballant des de diversos punts d'Espanya amb empreses falses.

Un advocat era l'encarregat de fer els tràmits amb l'Administració

Els defraudadors van crear una societat amb activitat a Albacete. Llavors van començar a crear diverses empreses i totes sense cap activitat econòmica, no hi havia moviments, però tot i això, s'anaven creant empreses. Això va fer que, la Tresoreria de la Seguretat Social aixeques les orelles i comences a fer un seguiment a aquesta.

El pla dels estafadors

Un advocat va crear més de 30 empreses amb la CNAE de l'activitat de comerç a l'engròs de maquinària, equipaments i subministraments agrícoles. Aquestes empreses estaven repartides a diversos indrets d'Espanya: Cuenca, Alacant, Albacete i València

Després van començar a "contractar" personal per facilitar el pagament de l'atur a aquests mateixos falsos treballadors.

A més, contactaven amb persones que necessitaven donar-se d'alta a la Seguretat Social per treballar o cobrar ajudes. Per fer aquestes "altes" falses demanaven una certa quantitat de diners. Tot i que, els estafats no sabien que eren tràmits falsos.

Com els van descobrir

La Tresoreria de la Seguretat Social va denunciar les irregularitats d'aquesta societat d'Albacete i la Policia Nacional va començar una investigació el mes de maig d'aquest any. Uns mesos després, la trama es va desarticular i van enxampar a 52 persones: l'advocat, la parella responsable del pla i els altres socis capitalistes.

41 de les persones van ser detingudes a Albacete, la seu dels delictes. Quatre més a Madrid, tres a València, dos a Alacant, un a Màlaga i un a Múrcia.

Una societat amb trenta empreses i cap d'elles amb cap activitat econòmica... Molt estrany, no? Un únic advocat gestionant i fent tràmits amb la Seguretat Social per a totes les empreses de la societat constituïda. I a més, el domicili fiscal i social era un habitatge residencial.

L'advocat que estava fent les gestions amb l'Administració, estava fitxat per la Policia Nacional per fraus de prestacions a la Seguretat Social i falsificació documental. Així que, ja n'era un expert! A part de l'advocat, l'administrador de la societat tenia un munt de ressenyes per delictes de fraus, falsificació documental i estafa. Així doncs, la resposta era senzilla: el frau estava servit!

Durant la investigació

La Policia Nacional va fer declarar als treballadors de les diverses empreses i la resposta d'aquests van ajudar en la resolució del cas. Segons els treballadors, ells no van cobrar cap prestació per desocupació i a més, van explicar quins tràmits es feien des de l'empresa: 

Cobraven per donar d'alta a persones a la Seguretat Social i així podien començar a cotitzar. Després de cotitzar cert temps, podien sol·licitar ajudes a l'Administració per insuficiència de cotització.

Frau a l'Administració

Frau a l'Administració / DCStudio

El Codi Penal respecte al frau a la Seguretat Social

Segons l'article 307 del Codi Penal, aquestes 52 persones es poden enfrontar a una pena d'entre 6 mesos fins a 3 anys de presó per causar perjudici a l'Administració.