Totes les respostes al sopar de Nadal d'empresa: estic obligat a anar-hi?

Què puc fer i que no durant la vetllada?

Et resolem els dubtes que tothom es fa: continua llegint!

Sopar de Nadal d'empresa

Sopar de Nadal d'empresa / freepik

El desembre porta alegria i joia a quasi totes les llars i cors. Els carrers il·luminats, les cançons de Nadal, les compres de Nadal, la paga extraordinària, la panera nadalenca i el dinar o sopar d'empresa... Mmmm, aquest últim punt no sabem si per a tothom és tan agradable. Així doncs, descobreix si has d'anar a l'àpat de Nadal obligatòriament, si et tocarà pagar alguna cosa o si et fas mal durant la jornada què passarà.

Els 5 dubtes més comuns i les seves respostes

1.És obligatori assistir a l'àpat nadalenc de l'empresa?

En cap cas estàs obligat a assistir-hi! Tot i això, si en comptes de fer-se un sopar es fa un dinar d'empresa i entra dins l'horari laboral, sí que et poden exigir la teva assistència. En aquest cas si tens opció de teletreballar, també te'n podries deslliurar, si no t'agraden aquestes jornades.

2.Haig de pagar el meu menú del dinar o sopar d'empresa?

Si l'àpat l'organitza l'empresa, tu no hauràs de pagar res. En canvi, si l'organitzeu els treballadors, cadascú s'haurà de fer càrrec del seu àpat. En aquest últim cas parlaríem de sopar de treballadors i no de sopar d'empresa.

3.Haig de mantenir la compostura en el sopar de Nadal d'empresa?

Normalment, quan es fa un dinar o sopar d'empresa, hi ha alcohol, menjar i festa. Aquesta combinació pot ser una mica perillosa si t'agrada la marxa perquè sense voler pots dir coses al teu cap o companys i després penedir-te'n. 

L'alcohol, la sinceritat i la inhibició van del bracet

A més, les xarxes socials són molt perilloses perquè en un moment d'arravatament ens poden gravar fent o dient quelcom i això pot anar a parar a les xarxes socials amb el que això comportarà; a part de les conseqüències dels nostres actes en l'àpat nadalenc d'empresa.

El millor consell és no beure gaire en aquestes festes d'empresa perquè poden sancionar-nos o acomiadar-nos del nostre lloc de treball, posteriorment. Aquest tipus d'acomiadament seria legal? La resposta és contundent, sí! I a més seria un acomiadament disciplinari, segons l'article 54 de l'Estatut dels Treballadors. 

4.Puc pujar contingut a les xarxes socials dels meus companys o caps d'empresa?

Tant els caps com els treballadors, en un moment "d'oci" poden tenir actituds diferents i amb l'alcohol aquestes es mostren encara més. Així doncs, ara és el moment de gravar-los per després ensenyar-ho a altres companys o penjar-ho a les xarxes, oi que sí? Sembla divertidíssim veure companys o caps esverats, però... penses en les conseqüències que això et pot portar? Si graves i difons contingut de qualsevol company o cap, et poden arribar a acomiadar, entre altres. A més, no es poden mostrar o difondre imatges o vídeos sense consentiment segons la Llei Orgànica 1/1982 de protecció al dret a l'honor, intimitat i pròpia imatge.

Si algú es deixa fer una foto o vídeo, no vol dir que ens doni el consentiment perquè la puguem penjar o difondre.

Pujar contingut del sopar d'empresa

Pujar contingut del sopar d'empresa / freepik

5.Pateixo un accident durant el dinar o sopar d'empresa

Si durant l'àpat o el trajecte d'anar o tornar cap a casa et succeeix un accident, seria considerat un accident in itinere, sempre que concorri en alguna d'aquestes circumstàncies:

  • L'empresa ha convidat a tota la plantilla i no n'ha faltat cap
  • Que l'àpat tingui un discurs per part de la part organitzadora de l'empresa, oferint una oficialitat
  • S'ha modificat la jornada laboral (horari) per tal que tots els treballadors hi puguin assistir

Tot i això, si l'accident es produeix perquè has begut més alcohol del compte, acomiada't de què sigui considerat un accident in itinere. I recorda no beguis alcohol si has de conduir.