El pronòstic del CGE per l'economia espanyola del 2024

El PIB es pot situar en un 1,6%

Les taxes d'atur estaran una dècima per sota del 2023

Coneix què passarà amb l'economia espanyola el 2024

Coneix què passarà amb l'economia espanyola el 2024 / freepik

El passat dimarts 2 de gener, el Consell General d'Economistes per Espanya va publicar una nota on va alertar que si es mantenia el creixement en el quart trimestre en el 0,3%, el 2023 acabaria amb un increment de més del doble del que s'esperava. La previsió era d'un 1% i la realitat és que si no ha canviat res, quedarà un increment del 2,4%, segons informa EFE.

Espanya ha optat pel comerç interior en l'àmbit de la llar (consum propi), fent que les exportacions disminueixin i això és positiu

Segons el CGE

Què ens espera el 2024

El pronòstic per aquest 2024 és que la situació frenarà i es registrarà un increment de l'1,6%. La pròrroga de les ajudes postpandèmia i l'execució de fons europeus mantindrà aquesta bona pauta de consum i demanda interior. Això farà que el PIB se situï en un 1,6%, dit entre cometes, perquè de vegades les previsions i els pronòstics, poden fallar.

L'economia espanyola el 2024

L'economia espanyola el 2024 / freepik

Més pronòstics del CGE

El Consell General d'Economistes ha fet diversos pronòstics envers l'economia espanyola per aquest, entrat, 2024. Segons ells, com l'IPC s'ha moderat, la inflació rondarà el 3,1% aquest 2024 i, les taxes d'atur se situaran en l'11,7%, una dècima per sota del 2023. 

La realitat és que aquest 2023 no ha estat negatiu, tot i haver-hi un pronòstic fosc

CGE

A més, esperen que el dèficit se situï en un 3,8% el 2023 i que baixi fins al 3,3% el 2024. Són optimistes amb les dades i esperen que el dèficit estigui 3 dècimes per sobre de l'objectiu fixat pel Govern. Això ho basen en l'extensió de les mesures anticrisi i l'increment de les despeses de finançament del deute.

"No sabem què passarà el 2024 amb exactitud, ja que l'entorn geopolític és molt incert; les guerres entre Ucraïna i Orient Pròxim, no ens deixen res clar. La por és que hi hagi més països que s'hi involucrin, això pot provocar un risc major", CGE